Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

1 miljoen voet afdalen in 1 seizoen

De Canadese downhiller Adam Billinghurst zei 'ja' op de uitdaging om zo snel mogelijk 1 miljoen daalmeters af te leggen in het bikepark van Whistler. Bekijk hier het spectaculaire filmpje!

Downhiller Adam Billinghurst kent het Whistler Bike Park als zijn broekzak en dus ging hij de uitdaging aan om 1 miljoen voet (304.800 meter) af te dalen in één seizoen en dat ook telkens te filmen met zijn Sony Action Cam. Eén miljoen hoogtemeters – of daalmeters in dit geval – is niet niks. Dat is namelijk het equivalent van 750 keer het Empire State Building naar beneden te lopen of 48 keer de Mount Everest. Om het in één keer te doen, zou je je afdaling moeten beginnen ter hoogte van het Internationale RuimteStation ISS.

Uiteraard kwam hij enkele keren ten val, werd hij ontelbare keren gehinderd, zag hij prachtige jumps, deed hij er zelf ook een paar en was hij getuige van heel wat crashes. Uiteindelijk duurde zijn odyssee 57 dagen, en reed hij 565 rondjes op het lagere gedeelte, 169 vanaf de Garbanzo-ligt, twee vanaf het ‘ronde huis’ en eentje vanaf de bergtop.

“HEB GENOEG GEREDEN”

“Ik maakte van iets wat ik graag doe iets wat ik moest doen”, vertelt Billinghurst over zijn recordpoging. “Het werd het beste ‘first world problem’ (dit zijn problemen die enkel door gepriviligeerde personen zo worden ervaren, red.) dat ik ooit heb gehad. Ik moest mijn downhillfiets teveel gebruiken. Soms was het niet zo leuk als ik het wou, maar meestal was het dat wel. Zelfs na hier 15 jaar te rijden als een gek, vond ik telkens in oktober dat ik niet genoeg in het park had gereden dat seizoen. Dat was dit jaar niet het geval. Ik heb genoeg gereden. Dat zeg ik nu wel, maar ik weet dat ik ernaar zal uitkijken om opnieuw een perfect rondje af te werken vanaf het moment dat het bikepark weer sluit voor de winter.”