Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

10 tips voor veilig winters fietsplezier

Veilig en comfortabel door de winter fietsen is geen sinecure, maar als je vasthoudt aan enkele aandachtspunten, lukt het je deze keer wel. Speciale fietsen en de duurste fietskledij zijn daarbij geen noodzaak, gezond verstand en wat basismateriaal des te meer.

TIP 1. NIET TE WARM, NIET TE KOUD
Een comfortabele rit is er eentje waarbij je geen bevroren vingers, verdoofde tenen of bibberende ledematen hebt. Kleed je dus voldoende warm aan zonder te overdrijven. Tegenwoordig heb je vaak voldoende aan een ondershirt (geen simpel katoenen T-shirt dat nog ergens in je kast hangt, want dat houdt zweet vast) en een kwaliteitsvolle winterjas, waarbij je de dikte van het onderhemdje aanpast aan de omstandigheden.

Algemeen geldt dat je het de eerste minuten van je rit nog lichtjes koud mag hebben, zodat je na het inzetten van je inspanning comfortabel opwarmt zonder te oververhitten. Een goede fietsbroek, warme sokken, een buff of balaclava, een (naargelang de omstandigheden) dunne of dikkere helmmuts en dunne of dikkere handschoenen doen de rest. Het helpt als die items niet alleen winddicht, maar ook waterafstotend of waterdicht zijn. Hou dan wel in de gaten dat die kleren ook voldoende ventileren, zodat je zweet wordt afgevoerd. Een aerohelm die te warm is voor een zomerse klim is wel ideaal in de winter, want de mindere luchtdoorstroming zorgt voor minder afkoeling en het gebrek aan verluchtingsopeningen zorgt dat regen minder snel doordringt.

Lees het volledige artikel met alle tips in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.
WIN hier 5x Continental Vision Zero Safety Pack (t.w.v. 165 euro)!