Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

16.000 dapperen in het spoor van de profs

Overmorgen, zaterdag 31 maart, rijden 16.000 flandriens van over de hele wereld hun eigen Ronde. Met onderweg dezelfde hellingen, kasseistroken en smalle wegen, proeven zij van wat de profs de dag erop voor de wielen geschoven krijgen.

De dappersten aller cyclisten vertrekken in de vroege ochtend (7u) in Antwerpen en rijden het volledige parcours van de profs. Met maar liefst 5350 zijn ze dit jaar voor die 229 km, meer dan ooit tevoren. Ze vertrekken op de Scheldekaaien, duiken meteen de (verkeersvrije) Waaslandtunnel in en zetten dan via het Waasland koers naar Zottegem waar met de Haaghoek en de Leberg het echte werk kan beginnen. Alle hellingen vind je in het overzicht onderaan en je kunt erop klikken voor meer info en het Strava-segment.

Voor de deelnemers aan de drie overige afstanden ligt de start in Oudenaarde aan de Qubus, opnieuw het zenuwcentrum van deze We Ride Flanders. De meerderheid (5660) kiest ook dit jaar voor de 139 km, bijna 2800 fietsers rijden de 174 km (met daarin ook Tenbosse en De Muur) en nog eens 2200 kiezen de kortste tocht van 74km. Er staan 1200 vrouwen, verdeeld over de diverse afstanden, aan de start.

66 NATIONALITEITEN

De heroïek van de Ronde en de Vlaamse koersen, trekt fietsfanaten uit alle windstreken aan. Er rijden dit jaar 66 nationaliteiten rond: de helft zijn Belgen, gevolgd door ruim 2700 Nederlanders, 1660 Britten en 1150 Fransen. Verder bijna 200 Amerikanen, meer dan 100 Australiërs en Nieuw-Zeelanders, maar ook enkelingen uit Cuba, Mozambique, Zimbabwe en zelfs het Caraïbische Turks & Caicos.

HORS CATÉGORIE EN PROMINENTEN

Enkele honderden fietsers-die-iets-meer-willen kozen voor We Ride Flanders Hors Catégorie. Ze worden ontvangen door ex-winnaars van de Ronde van Vlaanderen (Johan Museeuw, Alessandro Ballan, …) met een gezond ontbijt in de VIP-tent vlak aan de officiële finish van de profs. Ook de deelnemers aan de begeleide prominententocht blazen er verzamelen. Enkele politici ruilen het pluche in voor een fietszadel, onder hen de federale vicepremiers Kris Peeters en Alexander De Croo, Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en Marnic Demeulemeester, burgemeester van Oudenaarde.

WE CARE ABOUT CYCLING

Voor het zesde jaar op rij is het totaal aantal deelnemers aan het evenement gelimiteerd tot 16.000 en waren de startbewijzen weken op voorhand de deur uit. Alleen zo kan het evenement comfortabel, veilig en met respect voor de leefomgeving en het milieu, georganiseerd worden. Organisator Peloton sloot daarrond met de provincie Oost-Vlaanderen een nieuw convenant af.

Vier passages onderweg zijn exlusief voorbehouden voor fietsers met een startbewijs: de Waaslandtunnel, de Breeweg in Brakel, de Koppenberg en de Kwaremont. De organisatie zet sowieso weer vol in op veiligheid en comfort. Via tal van kanalen zijn de deelnemers gesensibiliseerd om de wegcode te respecteren (gebruik van fietspaden, geen rode lichten negeren,…), maar ook aandacht te schenken aan het milieu en de omgeving. Er worden zaterdag meer dan 400 seingevers ingezet, waarvan 30 mobiele op het parcours en er staan ruim 150 waaschuwingsborden, 260 vuilbakken en 195 toiletten langs de weg.

NIET TE MISSEN

Meer dan ooit krijgt ook al wie niet ter plaatse is de kans om de onevenaarbare sfeer van de grootste toertocht van het land op te snuiven. Studio Brussel verzorgt een marathonuitzending op radio (13-18u) én tv (14-18u op één) vol impressies, babbeltjes en muziek en met Linde Merckpoel, Eva De Roo en Stijn Vlaeminck langs het parcours.

Ook via de eigen kanalen van We Ride Flanders kan iedereen alles op de voet volgen, tot en met de individuele prestaties van de deelnemer die je kent. Op de ‘Giant My Page’-module op de website kan men zien wie zich waar bevindt, incl. videobeelden van de doortochten op acht hellingen. En er zijn de hele dag door updates, reacties, foto’s, aanmoedigingen,… op de website, de Facebook– en Twitterpagina van We ride Flanders.

Hellingen Ronde van Vlaanderen Cyclo

a) kasseien Lippenhovestraat
b) kasseien Haaghoek
1. Leberg
2. Berendries
3. Ten Bosse
4. Muur van Geraardsbergen
5. Valkenberg
6. Eikenberg
7. Koppenberg
c) Mariaborrestraat
8. Steenbeekdries
9. Taaienberg
10. Kaperij
11. Kanarieberg
12. Kruisberg
13. Hotond
14. Karnemelkbeekstraat
15. Oude Kwaremont
16. Paterberg

Extra hellingen voor 174 en 139 km (139 vermijdt wel Ten Bosse en Muur):
1. Wolvenberg
kasseien Ruiterstraat
kasseien Kerkgate
2. Molenberg

* Alle hellingen uit de profkoers staan in het vet. Klik op de hellingen voor alle info en het Strava-segment!