Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

5 zadels, 2 testpersonen, 10 verschillen

Er zijn niet veel kwaaltjes die je fietsplezier zo kunnen vergallen als zadelpijn. Elke fietser en wielrenner kent het fenomeen. Daarom vergeleken we drukmetingen van twee testpersonen op vijf verschillende zadels om tot enkele tips te komen die jou kunnen helpen.

Om effectief het zadel als schuldige aan te duiden voor jouw pijn in de lagere regionen moet je eerst een aantal andere mogelijke oorzaken uitsluiten: staat het zadel horizontaal (je wil niet weten hoeveel mensen klagen over zadelpijn terwijl hun zadel gewoon met de punt naar boven is verschoven), is jouw fietspositie correct opgemeten en ingesteld (te hoog, te laag, te gestrekt of te kort zitten kan problematisch zijn) en draag je een goede fietsbroek (die ook proper is gewassen)? Pas als je driemaal positief kunt antwoorden, mag je echt het zadel als boosdoener zien.

Tegenwoordig kun je uit heel wat types zadels kiezen: bol, vlak, golvend of volledig plat – er is zeker eentje dat jou moet passen. Dat dit niet noodzakelijk hetzelfde zadel is waarover jouw buurman laaiend enthousiast is, zul je zo meteen wel merken. We lieten – met dank aan Energy Lab in Paal – drukmetingen uitvoeren bij twee testpersonen op vijf verschillende zadels. Dankzij zo’n meting met een drukmatje dat is bevestigd op een zadel kun je zien of de druk egaal verdeeld is over het zadeloppervlak, zowel links/rechts als voor/achter. De resultaten moet je analyseren in overeenstemming met het profiel van de fietser, want iedereen zit verschillend op een zadel: de ene zit met zijn zitbeentjes helemaal op de achterkant van het zadel, terwijl de andere meer de voorkant van het zadel gebruikt. Net dat merken we bij onze twee testpersonen.

DE ZADELS

San Marco Mantra narrow: van achteren gezien is dit een bol en smal zadel, terwijl het vanaf de zijkant helemaal plat is. Er zit een grote opening in het midden. De eerste testpersoon meldt dat hij er niet comfortabel op zit, wat wordt bevestigd door de meting met een rode vlek, die duidt op veel druk geconcentreerd op één plek. Ook bij de tweede persoon zien we relatief veel druk.

Pro Stealth: de Stealth is in beide opzichten een vlak zadel. Het is een modern kort model met brede, stompe neus. De opening in het midden is groot. Ook hier zien we een rode vlek bij de eerste testpersoon, maar toch meldt hij geen oncomfortabel gevoel. Dat kan komen doordat de Stealth plat is en breder dan de Mantra. Bij de tweede tester zien we heel weinig drukpunten en hij is dan ook blij verrast met de kennismaking met dit relatief nieuwe model.

Fi’zi:k Aliante R3: de Aliante staat bekend als het comfortmodel bij Fi’zi:k, maar onze twee testers zitten naar eigen zeggen niet comfortabel op het bolle zadel met welving achteraan. Zo’n welving achteraan kan bv. wel handig zijn bij mensen die niet verschuiven op het zadel en die graag een ‘steun’ hebben achteraan. De Aliante heeft geen opening.

Specialized Power 155 mm: De Power startte de trend van de kortere zadels. Het ontwerp is een mix van het triatlonzadel met een opening van de vrouwenzadels bij Specialized. Het is wel degelijk een unisex model waar blijkbaar heel wat personen op passen. Er zijn verschillende breedtes. Onze eerste tester meldt dat het iets smallere model van 143 mm beter aanvoelt voor hem, maar hij heeft goede ervaringen met dit model. De tweede persoon heeft iets meer drukpunten dan bij de Pro Stealth, maar toch minder dan bij de drie andere testzadels.

Selle Italia Novus: De Novus is licht gebold en heeft een vlakke bovenkant die naar voren toe afloopt. De opening in het midden loopt over het hele zadel door. Waarschijnlijk net door die volledige opening en de nogal scherpe hoeken merkt de eerste persoon veel druk die ook wordt bevestigd door de meting. Ook de tweede tester is niet overtuigd.

CONCLUSIE

Te grote drukpunten zorgen uiteindelijk voor onvermijdelijke last. De best geteste zadels zijn dan ook degene met de minste drukplekken. Opvallend is het verschil tussen de twee testpersonen, wat aantoont dat je echt moet uittesten – via een drukmeting bij Energy Lab of door heel wat zadels uit te proberen – wat werkt voor jou. Heb je last van ‘slapende’ genitaliën, dan kan een zadel met een opening uitkomst bieden, want dat haalt de druk weg van de weke delen.