Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

7 tips om nu veiliger te fietsen + WIN Specialized-helm & -crashsensor!

Het is tijdens deze coronacrisis niet alleen belangrijk om tijdens het fietsen voldoende afstand te houden, je moet nog meer aandacht schenken aan veiligheid. Deze tips zullen dus zeker van pas komen. Bovendien mogen we een Specialized-helm met ANGi-crashsensor weggeven!

We hebben al vaak gehamerd op het respecteren van de basisregels (zie dit artikel) die gelden tijdens de coronamaatregelen, maar we maken enthousiaste fietsers graag nog eens attent op een aantal extra tips die bijdragen aan de veiligheid!
1. Hoe lang je rit ook is (overdrijf daar zeker niet in!), blijf zo dicht mogelijk bij je huis. Mocht er toch iets voorvallen, dan geraak je desnoods nog te voet thuis. Een dubbele lekke band, spaakbreuk of derailleur in het achterwiel kunnen een voortijdig einde aan je rit maken, maar het is momenteel niet evident om zomaar iemand op te bellen om je naar huis te brengen. Bovendien kunnen ze jou thuis snel nodig hebben of misschien geraak je zelf in de problemen en heb je (medische) hulp nodig. Om de hulpdiensten geen overlast te bezorgen, kan bij een kleiner probleem je eventuele partner jou komen ophalen als je niet te veraf zit.
2. Rij op wegen waar je de sociale afstand van anderhalve meter ten allen tijde kan bewaren. Vermijd dus zoveel mogelijk smalle fietspaden (zie link onderaan voor routetips).
3. Als je iemand inhaalt, bewaar je die afstand. Het kan geen kwaad om je komst aan te kondigen, dus een fietsbel is geen overbodige luxe. Er zijn voldoende esthetisch verantwoorde opties beschikbaar. Denk maar aan de Hidemybell van CrossTheGap, de stijlvolle Knog Oi en Spurcycle, de luxueuze Van Nicholas-bel uit titanium, en de vlot te plaatsen BBB Noisy of kleinere Minifit.
4. Uiteraard moet je je ook in het kalmere verkeer nog altijd houden aan de verkeersregels. Roekeloos gedrag blijft dus uit den boze.
5. Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer. Er zijn nog altijd voldoende auto’s, bestelwagens, tractors en vrachtwagens op de baan. Fluo kledij en accessoires zijn altijd een goed idee, terwijl je in het donker beter zorgt dat je reflecterende kleren draagt. Een goede fietsverlichting kan zeker ’s nachts, maar ook overdag levens redden.
6. Draag elke keer je buiten gaat fietsen je helm! Een val is snel gebeurd, zelfs als je voorzichtig rijdt en goed uit je doppen kijkt. In dit artikel ontdek je welke helmen het veiligst zijn. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat extra veiligheidsvoorzieningen zoals een MIPS-laag, WaveCell (bij Bontrager) of SPIN (bij POC) effectief voor extra veiligheid zorgen. Heb je jouw helm al eens iets te hard op de grond laten vallen of merk je dat de schuimlaag tekenen van slijtage vertoont, dan is het nu misschien het moment om aan vervanging te denken.
7. Alleen rijden is nu de beste optie, maar dat kan voor de thuisblijvers als stresserend aanvoelen: ‘Komt alles goed? Hoe weet ik of je oké bent als je wat langer wegblijft dan verwacht?’ Zorg er daarom voor dat die mensen jouw rit op een of andere manier kunnen volgen. Strava Beacon, Garmin Livetrack, Wahoo Live Track en andere laten jou een link sturen naar je contact(en), zodat die live kunnen volgen waar je je bevindt. De jongste Garmins bieden ook een crashfunctie, zodat je noodcontact wordt verwittigd als er een val is gesignaleerd, maar ook de populaire Specialized ANGi-sensor doet iets gelijkaardigs.

WIN SPECIALIZED MIPS-HELM en ANGi-SENSOR!

Null

Een helm met een ANGi-crashdetectiesysteem is nu extra handig. Als je valt, krijgt je vooraf ingestelde noodcontact een bericht per telefoon met een exacte gps-locatie. Je downloadt eerst de Specialized Ride App in de app store en daarna verbind je je ANGi-sensor met de app middels bluetooth. Tegenwoordig kan je zelfs je Wahoo Elemnt verbinden met je ANGi voor extra gebruiksgemak en veiligheid.

Dankzij Specialized mag cycling.be niet alleen een Specialized Propero III met MIPS en ANGi (t.w.v. 129,90 euro) weggeven, maar ook een aparte ANGi-sensor (t.w.v. 49,90 euro)! Die laatste weegt amper 10 gram (inclusief batterij) en kan je niet alleen aan de ANGi-ready-helmen bevestigen, maar ook aan de meeste andere helmen op de markt. De Propero III neemt heel wat kenmerken, zowel uiterlijk als functioneel, over van de duurdere broer, de Prevail. Daardoor ben je gegarandeerd van een uitstekende pasvorm, veel aanpassingsmogelijkheden, de TriFix-riempjes die mooi rond je oor lopen, en de kenmerkende Mega Mouthport-opening aan de voorkant. Deze extra veilige uitvoering van de Propero III heeft bovendien een MIPS-laag, waardoor je extra beschermd bent tegen de impact van een val, en een ANGi-sensor. Wil je zelf een aankoop doen, dan kan je terecht op specialized.com of bij een aantal Benelux-dealers die dezer dagen ook bestellingen opsturen.

Wat moet je doen om te winnen? Antwoord op het desbetreffende Facebook-bericht met je mooiste of speciaalste fietsfoto van de afgelopen maand! We sluiten de wedstrijd op zondag 5 april 23u59.