Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Achter de schermen: Trainen in tijden van corona

Zelf hebben we april, mei en juni relatief vlot verteerd, maar hoe zijn wielerprofs de coronaperiode doorgekomen? En hoe stomen ze zich klaar voor het razend drukke tweede deel van dit atypische wielerseizoen? We vroegen het aan Wim Van Hoolst (Energy Lab en Lotto Soudal) en Koen Pelgrim (Deceuninck - Quick-Step), die ons uitgebreid te woord stonden.

1. MONSTERRITTEN EN CHALLENGES: GOEDE ZAAK OF NEFAST VOOR DE BENEN?

Remco Evenepoel fietste vijftig keer de Muur van Geraarsbergen op, Oliver Naesen werkte samen met Maxim Pirard de Ronde van Oost-Vlaanderen af (365 km), Annemiek van Vleuten en Jan-Willen van Schip reden op Pinkstermaandag 400 kilometer aan een gemiddelde van 35,7 kilometer per uur … De gekke ‘challenges‘ en monsterritten staken in maart en april massaal de kop op. Het leidde zelfs tot kritiek van sommige wielerkenners. “Je moet in deze tijden vooral je immuunsysteem op peil houden en ervoor zorgen dat je mentaal fris blijft”, aldus Eurosport-commentator Bobbie Traksel over de Instagram-challenges van Evenepoel. “Mensen zullen daar een mening over hebben”, weerlegt trainer Koen Pelgrim van Deceuninck – Quick-Step, “en sommige ritten of challenges waren misschien wat te veel van het goede, maar Remco heeft uitdagingen nodig, net zoals andere renners. Als je goedgetraind bent, is op je gemakje 300 kilometer fietsen heus niet zo zwaar. Het is niet iets wat je elke dag moet doen, maar als je het de dagen daarvoor en daarna wat rustiger aan doet, kan dat geen kwaad. Het gebeurde in een periode waarin de kalender nog niet bekend was.”

“Bovendien speelt het mentale aspect ook een belangrijke rol. Het is goed voor je hoofd om naar iets toe te werken of uit te kijken. Renners hebben doelen nodig. Sinds mei hebben we een kalender en konden we opnieuw een concrete planning uitwerken”, zegt Pelgrim. “Het was voor veel renners toch vooral bezigheidstherapie in die periode”, stelt ook Wim Van Hoolst. “Zo’n monstertraining brengt je op zich weinig bij, maar als je het goed aanpakt, kan het ook geen kwaad.”

2. ZIT ER TOEKOMSTMUZIEK IN DE VIRTUELE KOERSEN?

De Ronde van Vlaanderen op de rollen, de Challenge of the Stars, de Virtual Tour de Suisse … Heel wat nieuwe initiatieven zagen het levenslicht. “Het is niet dat we onze renners specifiek hebben voorbereid op die koersen”, aldus Wim Van Hoolst. “Al kozen we wel voor de renners die echt gemotiveerd waren om die wedstrijden te rijden. Zonder motivatie moet je er niet aan beginnen, want het is toch helemaal anders koersen. Ik hoorde van Thomas De Gendt en Jasper De Buyst dat de Challenge of the Stars echt wel gesmaakt werd en voor herhaling vatbaar was. Het hangt natuurlijk af van het platform waarmee je zo’n wedstrijd organiseert. Bij Challenge of the Stars werd BKool gebruikt en kon je dus echt ‘draften‘ (profiteren van het aerodynamisch voordeel in het wiel van je voorganger, red.) en was er meer sprake van wedstrijdsimulatie. In andere gevallen kan je het vergelijken met een lange tijdrit en kwam er ook wel wat rekenwerk aan te pas.”

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel en op Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!