Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Afscheid van een vriend: de ‘super tuck’

Ironisch genoeg zijn vanaf vandaag de super tuck- en tijdritpositie officieel verboden door de UCI. Beide posities gaven een aerodynamisch voordeel op de fiets, maar werden door de hoge piefen in Zwitserland aanzien als ’te gevaarlijk’. Toen het nieuws nog heet van de naald was, reageerden heel wat renners cynisch op Twitter en ook nu blijft het voor velen een overhaaste beslissing.

“Hoeveel renners hebben ze eigenlijk gevraagd om de regels zo opeens te veranderen? Het wordt steeds ingewikkelder en eigenlijk zou de UCI zich moeten bezighouden met zaken die dringender aandacht behoeven dan dit”, stelt veteraan André Greipel. Zijn landgenoot bij BORA-hansgrohe, Maximilian Schachmann, deelt dezelfde mening: “Ik omarm de pogingen van de UCI om het wielrennen veiliger te maken. Maar ik ben er niet van overtuigd dat het verbod op de super tuck de juiste manier is. Ik denk dat we hierdoor nieuwe aerodynamische posities zullen zien opkomen die de nieuwe regel zullen omzeilen. De vraag is of die nieuwe posities veiliger zijn of net nog gevaarlijker.”

Een belangrijke kanttekening van Lance

Na de derde etappe in de Tour de France van 2019 had Lance Armstrong het over Julian Alaphilippe die in super tuck naar beneden reed op de Cote du Mont Bernon in Épernay. “Hij keek achterom naar zijn achtervolgers terwijl hij in de super tuck zat, dat is echt next-level”, zei Armstrong tijdens een uitzending van NBC Sports. “Mijn angst is echter dat elke Tom, Dick of Harry tijdens een groepsrit, hier of waar ook ter wereld, de super tuck gaat proberen. Ik zal dan haast mijn ogen moeten sluiten.”

Een grapje mag

Ook Thomas De Gendt reageerde – op zijn eigen ludieke manier – op de nieuwe regelgeving op het sociale mediaplatform bij uitstek. De Gendt betuigt in De Tribune, een podcast van Sporza, duidelijk enige droefheid omtrent de nieuwe regelgeving. Vooral het verbod op de tijdrithouding (polsen rustend op het stuur) schiet bij hem in het verkeerde keelgat. “Michele Bartoli is zowat de stamvader van die positie en sindsdien namen steeds meer renners het over. Om dat nu opeens te verbieden, is betreurenswaardig”, besluit hij.

Mede-trendzetter Mohorič neemt afscheid in stijl

Mohorič heeft geen slechte herinneringen aan de super tuck, hij won er het WK U23 in 2013 mee. Met onderstaand videofragment van Bahrein Victorious neemt ook Matej Mohorič afscheid van zijn geliefkoosde daalpositie. Probeer dit vooral zelf niet na, zullen we maar zeggen.

Wat als: een renner daalt in super tuck

In de Ronde van Vlaanderen zondag aanstaande zullen alle ploegleiders het nog eens in de oren van hun renners knopen welke posities nu verboden zijn door de UCI. Want zo snel al tegen de lamp lopen zou ook maar aardig zijn. Zoals bij elk verbod staat er bij het toch uitvoeren ervan een sanctie te wachten voor de ‘dader’. Deze kan oplopen tot een effectieve schorsing van een tot nader te bepalen duur.