Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Airbag voor fietsers

De foto doet eerder denken aan een experiment op de catwalk van een of andere haute-couture designer dan aan wat het echt is: een 'onzichtbare' fietshelm.

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van hoofdbescherming komt uit Zweden. De Hövding Airbag is een ‘onzichtbare helm’. In feite is het een kraag waarin een airbag zit opgeborgen. De airbag ploft alleen open bij een ongeval en zijn vorm omvat dan je volledige hoofd, zoals op de foto duidelijk te zien is.

Zo eenvoudig als de Hövding Airbag eruit ziet, zo state-of-the-art is de technologie die erin zit. Een Zweeds studentenduo ontwikkelde er 7 jaar lang aan. Activering van de airbag gebeurt door sensoren die voortdurend meten en controleren of de fietser een natuurlijke beweging blijft maken. Bij een abnormale versnelling zoals een val, zal de helm zich ogenblikkelijk ontplooien. Zie daarvoor ook het filmpje.

De helm voldoet aan alle wettelijke eisen die de Zweden eraan stellen. Maar wat nog meer aanspreekt, is dat het project mede door de overheid gefinancierd is en dat de ziektekostenverzekering ginds de helm in zijn pakket heeft opgenomen, na uitvoerige testen.

In de Benelux zal de helm vanaf begin november verdeeld worden door Rivo Sports. Daar meldde men dat de Airbag liefst 3x betere hoofdbescherming biedt bij een valpartij dan de bekende schaalhelm. De Airbag is zacht en absorbeert veel meer botsenergie dan een harde reguliere helm. Dat is erg belangrijk om hersenschade te beperken als gevolg van de hersenen die bij een val tegen de binnenkant van de schedel botsen.