Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Antwerpen, Mortsel en Boechout zijn beste fietsgemeenten

Antwerpen, Mortsel en Boechout zijn in het Vlaams Parlement uitgeroepen tot fietsgemeenten van het jaar. De Vlaamse overheid en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde bekronen hen voor hun fietsbeleid.

Het is voor het eerst dat de fietsgemeenteprijzen werden uitgereikt. In totaal hadden 71 gemeenten zich kandidaat gesteld. Antwerpen won in de categorie steden met meer dan 50.000 inwoners; buurstad Mortsel is de beste fietsstad tussen de 20.000 en 50.000 inwoners. En een buurgemeente van Mortsel, Boechout, is dan weer de beste “kleine” fietsgemeente. 

Als beloning mogen ze tot 50.000 euro investeren in fietsinfrastructuur, zoals fietsstallingen. Meeuwen-Gruitrode, Vorselaar, Lier, Koksijde, Zemst, Brugge en Gent krijgen een eervolle vermelding.

Met de bekroning wil Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) steden en gemeenten die een goed lokaal fietsbeleid voeren, in de schijnwerpers plaatsen. Vlaanderen ondersteunt steden en gemeenten om te komen tot een betere fietsinfrastructuur en een beter fietsbeleid. Er wordt elk jaar gemiddeld 100 miljoen euro in veilige fietsinfrastructuur geïnvesteerd.

“De wedstrijd leert dat er in onze steden en gemeenten heel veel gebeurt voor meer en betere fietsinfrastructuur. Ik hecht er groot belang aan om vanuit Vlaanderen de gemeenten die inspanningen leveren in hun fietsbeleid, te ondersteunen”, zegt minister Crevits.