Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Backstage: Parcoursverkenning met José De Cauwer

Wielrenner, ploegleider, (bonds)coach, analist, filosoof…: José De Cauwer (71) is het allemaal (geweest). Het stond al langer op mijn bucketlist om eens een dagje in het zog van José te kruipen. Dat gebeurde onlangs en het resulteerde in een dag vol gebabbel, gefilosofeer en beschouwingen over de koers en bij uitbreiding het leven.

Wanneer je afspreekt met iemand als José De Cauwer, dan geef je geen straatnaam, maar een locatie in ‘wielertaal’ door. “Aan de splitsing bij het binnenrijden van Ninove, waar de Omloop nu links afdraait en de Ronde vroeger rechtsaf ging.” Meer moet dat niet zijn. Om halftien ’s ochtends draait José zijn Skoda de kleine parking langs de Edingsesteenweg op. Het is stralend weer en we zijn enkele dagen voor de Omloop Het Nieuwsblad.

CYCLING BACKSTAGE JOSE DE CAUWER

Het was al lange tijd een persoonlijke verzuchting om eens een parcoursverkenning van een klassieker te doen met José De Cauwer aan mijn zijde. Niet dat ik in blinde verafgoding sta voor de man, maar het scheelt niet veel. Ik heb José De Cauwer altijd al meer dan een cocommentator van wielerkoersen gevonden die zijn strepen in deze sport heeft verdiend. Wanneer hij spreekt, ook in gewone conversaties, hang ik steevast aan zijn lippen. Hij is een vat vol anekdotes, faits divers, bespiegelingen en wijsheden die de koers ook overstijgen. En wat ik vooraf had verwacht, gebeurde ook: we zouden het bitter weinig over bocht x, helling y of kasseistrook z uit de 76ste Omloop Het Nieuwsblad hebben.

Geen kroegentocht

“Dit soort van parcoursverkenningen met de wagen zijn een beetje een ritueel geworden”, zegt De Cauwer. “Niet dat ze noodzakelijk zijn. Ik ken de meeste wegen door en door. En toch, of het nu de verkenning van de Omloop of de Ronde van Vlaanderen is, ik vind het altijd fijn om te doen. Het is meer een manier om ‘in de sfeer’ te komen. En tijdens zo’n verkenning kom ik ook altijd wel wat tegen, zie ik af en toe dingen die ik op een of andere manier ‘meeneem’.”

Lees het volledige artikel in de tweede editie van de nieuwe Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!