Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Belgisch kampioenschapGreg en Phil blikken vooruit

Wie wint het Belgisch kampioenschap in Binche? Topfavorieten Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet laten hun licht schijnen op het parcours en monsteren de concurrentie.

Niemand in het huidige peloton die zo vaak op de afspraak was op een Belgisch kampioenschap als Philippe Gilbert. Eén keer derde, drie keer tweede én twee keer winst. Een derde Belgische titel op de kasseitjes van Binche zou Gilbert op gelijke hoogte brengen met Stijn Devolder en Rik Van Steenbergen. En op één zege van het record van Tom Steels. “Maar daar ben ik niet mee bezig”, klinkt het bij Phil. “Mijn doel is om kampioen te worden, niet om even goed te doen als anderen.”

Gilberts karrenvracht aan ereplaatsen is indrukwekkend, maar onderstreept tegelijkertijd hoe lastig het is om het BK te winnen. “Je kan die wedstrijd niet controleren zoals je dat in een klassieker kan doen”, verklaart de kopman van Quick-Step Floors, dat met Yves Lampaert nog een tweede ijzer in het vuur heeft. “Iedereen kan winnen in Binche, want op papier lijkt het parcours niet zwaar. Het zou zelfs zomaar kunnen dat een vroege vlucht het tot op de streep uitzingt. Ik heb de omloop alleen nog maar op de website van de wielerbond bekeken. Ik heb ook nog nooit deelgenomen aan Binche-Chimay-Binche, dus ik zal pas op de zondag van het BK voor het eerst over die wegen fietsen.”

Dat een BK winnen zo lastig is, zorgt bij Gilbert naar eigen zeggen alleen maar voor meer motivatie. “Natuurlijk ben ik gemotiveerd om voor mijn derde titel te gaan. Maar mijn vele ereplaatsen uit het verleden tonen ook aan hoe moeilijk is om dit kampioenschap te winnen. Er gebeuren vaak vreemde dingen op een BK. Je kan moeilijk voorspelen hoe de koers zich zal ontplooien. We zullen als team de hele dag attent moeten blijven.”

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.