Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Belgische Sapim maakt superlichte carbon spaak

Het Belgische Sapim is wereldwijd vermaard omwille van zijn kwalitatieve spaken. Het Antwerpse bedrijf kondigde zonet de komst aan van de CX-Carbon, een - je kon het al raden - carbon spaak die de lichtste ter wereld moet zijn.

De spaken van Sapim worden door wielfabrikanten en -bouwers van over de hele wereld gebruikt. De Laser en CX-Ray zie je dan ook in veel high-end wielsets. Nu komt de fabrikant uit Wilrijk met een nieuwigheid. De CX-Carbon zou de lichtste en stijfste aerospaak ooit zijn. Het gewicht van drie gram is inderdaad indrukwekkend. Dat is 1,11 en 1,86 gram lichter dan de CX-Super en CX-Ray.

De spaak is helemaal van carbon tot aan het uiteinde, dat dan weer wel van staal is en zich in een standaard nippel laat schroeven. Dat maakt dat je de spaak in elke gewone velg kunt gebruiken. Er is wel een speciale naaf van Edco nodig, want de 4,5 mm dikke kop heeft een specifiek uiteinde dat je in de gaten in de naaf moet schuiven.

De spaak is niet alleen 25 % lichter dan de andere Sapim-spaken maar ook 10 % sterker. Volgens Sapim zit er helemaal geen rek op de spaken, waardoor je een stijf wiel krijgt. Wie op zoek is naar een comfortabel wiel, kijkt dus best naar de gewone modellen, maar sprinters en klimmers kunnen wel uit de voeten met de CX-Carbon. De spaak is 3 mm en rond aan de kop, wordt dan platter (3 x 1,9 mm) en daarna terug rond (3,5 mm) aan het uiteinde met draad.

VERHUISD

Sapim kondigt in één adem ook aan dat het is verhuisd naar een nieuw hoofdkwartier dat in dezelfde buurt als de vorige fabriek ligt. De oppervlakte is 40 % groter (6.000 m²), waardoor het productieproces van spaken en spaaknippels vloeiender kan verlopen. Ook de werknemers profiteren van de verhuis, want er komt een fitnesscentrum bij voor hen.

SPOKE CALCULATOR APP

Sapim heeft een webpagina waarop je spaaklengte kunt berekenen en nu komt er ook een Spoke Calculater App voor Android en – binnenkort – iOS.