Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Belgische ultrafietser wil Amerika veroveren

Dick Crispyn uit Blankenberge wil volgende zomer als eerste Belg de 4.800 km lange Race Across America uitrijden. In het najaar onderneemt hij ook nog eens een wereldrecordpoging van 24u op de piste.

De 44-jarige Crispyn doet pas sinds drie jaar aan ultrafietsen. “Ik ben begonnen met triatlon, maar nadat mijn knieën het begaven, kon ik niet meer lopen. Daarom zocht ik een andere uitdaging”, vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Niet zonder succes, want vorig jaar eindigde de West-Vlaming als 23ste op 5.200 deelnemers in Parijs-Brest-Parijs (1.230 km) en behaalde hij een tweede plaats in de Race around Ireland (2.172 km). Meteen goed als kwalificatie voor de Race across America, het officieuze wereldkampioenschap ultracycling waarbij de deelnemers in twaalf dagen tijd 4.800 km van de west- naar de oostkust van de States moeten fietsen. 

“Eigenlijk is het een soort extreme tijdrit. De start en finish liggen vast, er is een vaste route met een roadbook en er zijn checkpoints en controles. Maar waar en hoe lang je rust of slaapt, mag je zelf kiezen. Niet alleen de afstand maakt de race zwaar, ook de omgeving, want we fietsen door de Mojave-woestijn en over de Rocky Mountains“, legt Crispyn uit.

Crispyn hoopt de eerste Belg te zijn die de race uitrijdt. “In de jaren tachtig nam al eens een Belg deel, maar hij gaf halverwege op. Toevallig rijdt er dit jaar ook een man uit de Oostkantons mee”, zegt Dick.

“Ik denk dat ik per dag twintig uur op de fiets zal zitten met slechts anderhalf uur slaap. Het maximum aantal racedagen is twaalf, maar volgens mij is het in tien dagen ook haalbaar.”

Dergelijke inspanning is niet zonder risico’s. “Het belangrijkste is een goede voorbereiding. Daar kruipt veel tijd in, maar nadien recupereer je sneller. Iedereen heeft blaren op z’n handen en een pijnlijk achterwerk, maar bijvoorbeeld ook je nekspieren kunnen het begeven. Die pijn moet je verbijten. Daarom zijn rustpauzes belangrijk: het is beter wat extra rust te nemen dan steeds verder te rijden.” Crispyn laat niets aan het toeval over en neemt een begeleidingsteam van zeven mensen mee.

24U OP DE PISTE

Na zijn avontuur in Amerika wil Dick nog een gooi doen naar het wereldrecord op de piste. In 24 uur wil hij zoveel mogelijk kilometers afleggen. “Het is haalbaar om het record van 903 km te breken, anders begon ik er niet aan. We plannen de poging rond eind september, dan heb ik wat tijd om te recupereren van de inspanningen in Amerika”, besluit de ultrarenner.