Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bijna 2.500 Vlamingen beklimmen Ventoux

Bijna 2.500 Vlaamse wielertoeristen hebben zaterdag de Mont Ventoux beklommen. Met de massabeklimming sloot sportvereniging Sporta haar beweegcampagne af die in oktober begon.

Beginnende fietsers konden deelnemen aan de Ventourist, waarbij enkel de Mont Ventoux beklommen werd. “Die tocht is al helemaal afgerond. Van de iets meer dan 1.300 deelnemers heeft 97 procent de top gehaald. Dat is zeker niet slecht”, zegt Jan Suykens van Sporta.

Voor meer gevorderde fietsers waren er la Cannibale en la Cannibalette. De eerste was een tocht van 173 kilometer met zes cols, waarvan twee keer de Ventoux. La Cannibalette was 131 kilometer lang met ook twee keer de Ventoux. “Om zes uur was het merendeel van de meer dan 1.000 deelnemers binnen. De Gentse professor Hendrik Vos was voor het tweede jaar op rij de snelste in la Cannibale. Hij reed er iets meer dan 6 uur over: een huzarenstukje”, zegt Suykens.

Daarnaast reden ook iets meer dan 100 mensen de berg op in het kader van Transplantoux, een project van Sporta en UZ Leuven. “Het gaat om mensen die een transplantatie ondergingen, en hun sympathisanten. Ze willen daarmee hun donoren eren, maar ook in beweging blijven. Dat wordt door de medische wereld ook aangemoedigd.” De deelnemers begonnen al in oktober met de voorbereiding. “De afgelopen maanden werd de intensiteit bij elke tocht wat meer opgedreven”, legt Suykens uit.

Dit was de negende editie van de beklimming van de Ventoux. “Volgend jaar organiseren we een feestelijke tiende editie“, zegt Suykens.