Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bioracer gaat voor twaalf medailles

Niet alleen de atleten maar ook de kleding- en materiaalsponsors kijken reikhalzend uit naar de Olympische Spelen. Zo ook Bioracer, dat 'The Olympic road to London' al in 1996 begon.

Het was immers op de Olympische spelen van Atlanta ’96 dat er voor het eerst Belgische en Nederlandse atleten in een Bioracer-outfit aan de start van hun wedstrijden verschenen. Nu vijf olympische edities verder zijn het aantal atleten die in Londen in Bioracer-kledij deelnemen bijna niet meer op te noemen.

The olympic roads van Londen 2012 zullen ditmaal naast de Belgen en Nederlanders ook door de Duitsers en Luxemburgers in de innovatieve Bioracer-fietskledij bereden worden. De doelstelling van Bioracer is om met hun speciaal voor Londen opgestarte ‘Project 2012’ 12 olympische medailles binnen te halen.

VAN ATLANTA TOT LONDEN

In het warme en stofferige Atlanta speelden de weerscondities een belangrijke rol en daar hield Bioracer bij het ontwikkelen van de kledij dan ook rekening mee. Het resultaat mocht er zijn met een gouden medaille voor de Nederlander Bart Brentjens en een zilveren en bronzen exemplaar voor zijn landgenote Ingrid Haringa. Ook in 2000 in Sydney werd de kledij aangepast aan de plaatselijke omstandigheden, met als resultaat drie gouden en drie zilveren medailles.

Speciaal voor snikhete Spelen van 2004 in Athene ontwikkelde Bioracer het Cool Light 100 fietsshirt. Door het Coolmax-textiel met de nanotechnologie te bewerken kon het gewicht met 2/3 verminderd worden tot 100 gram. De microperforatie in de voor- en zijpanden resulteerden bovendien in een optimale luchtcirculatie. Resultaat: 1x goud, 1x zilver en 3x brons.

De plaatselijke luchtcondities in Peking 2008 vormden voor Bioracer opnieuw een uitdaging om zijn atleten aan de beste condities hun discipline te laten uitvoeren. Hiervoor gebruikte het een textielweefsel waarin carbonvezel draden werden verwerkt, die de temperatuur over een groter oppervlak transporteren en zorgen voor een constantere lichaamstemperatuur. Bij de aërodynamische Bioracer-pakken zorgde het textielweefsel met carbonvezel draden ook nog voor een betere bloeddoorstroming en een ondersteunende compressie van de spieren.

In Peking leverde dat de toen pas 21-jarige Marianne Vos een gouden medaille op in de puntenkoers. Laat haar nu vier jaar later net Nederlands en Bioracers grootste hoop op olympische winstkansen zijn.