Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

BK CX met enkel natuurlijke hinderissen

Het tweede weekend van januari 2022 zal in Middelkerke het BK cyclocross georganiseerd worden met enkel en alleen bestaande hindernissen. De duinen en een strandpassage zullen voor natuurlijke scherprechters spelen. Tegelijk werd ook het BK op de weg geïntroduceerd: een snelle en biljartvlakke omloop.

Met BK veldrijden én het BK op de weg organiseert Middelkerke in 2022 twee grote nationale wielerkampioenschappen. Op zaterdag 8 en zondag 9 januari strijden de veldrijders om de hoogste eer; op 26 juni zijn de wegrenners aan de beurt. 

Vanuit de organisatie werden Paul Herygers (voor het BK cyclocross) en Johan Museeuw (voor de wegrit) mee onder de arm genomen als adviseurs. Herygers is als zandspecialist in zijn nopjes met het parcours dat zijn voormalige collega-veldrijder Bjorn Rondelez heeft uitgetekend: “Het wordt op 8 en 9 januari geen slachtpartij in de modder, maar een echte zandcross. Op het militair domein van Lombardsijde moeten de renners een aantal keer met gras begroeide duinen beklimmen. De weersomstandigheden zullen hier bepalen of er vlot naar boven gereden kan worden of niet. Na de eerste materiaalpost volgt er een passage op het strand: de mooiste strook van het parcours. Hier kunnen de renners niet aan het zand ontsnappen. Bij droog weer zal deze strook er heel lastig bij liggen.” 

Ex-wereldkampioen en tweevoudig Belgisch cyclocrosskampioen Herygers verkende al het parcours en concludeert dat het gaat om een echt kampioenschapsparcours: “Niet alleen het zand zal voor het verschil zorgen, maar ook de opeenvolging van heuvels – vier beklimmingen per ronde – zal zijn tol eisen. De grote favoriet is uiteraard Wout van Aert, maar op dit parcours kan Laurens Sweeck heel lang met hem in duel gaan. Ook Eli Iserbyt en Toon Aerts hebben in het zand stappen vooruit gezet. Ik verwacht een indrukwekkend BK en dit op een uniek parcours dat geen enkele artificiële hindernis zal bevatten en toch heel pittig is.”