Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Blijf thuis tijdens de Ronde van Vlaanderen

Op zondag 4 april is het weer de beurt aan de Ronde van Vlaanderen om elk koershart sneller te doen slaan. Ook dit jaar zal die wedstrijd anders georganiseerd en beleefd worden. Kijk dus lekker thuis naar de koers, startend met een Paasontbijt.

De organisatoren en medeverantwoordelijken leveren net als vorig jaar maximale inspanningen om alles coronaproof te laten verlopen. Het Overlegcomité nam afgelopen week enkele noodzakelijke maatregelen om de coronapandemie in te dijken”, zei gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter. “Dat professionele wielerwedstrijden nog kunnen plaatsvinden is een opsteker voor ons mentaal welzijn. De koers is een welgekomen afwisseling die heel wat mensen niet willen missen.”

Echte wielerfans beleven de koers (ook dit jaar) thuis

Van koers op eigen bodem genieten, gebeurt ook dit jaar helaas van thuis, voor de televisie of via de radio. “Publiek langs het parcours is verboden. Met uitzondering van wie er werkt of woont, maar dan geldt hoe dan ook het samenscholingsverbod van maximaal vier personen, hou je afstand en draag je verplicht een mondmasker”, luidt het op het persmoment in Oudenaarde. “De start, aankomst, hellingen en kasseistroken worden hermetisch afgesloten en alle toegangswegen worden streng gecontroleerd. Ik ben ervan overtuigd dat de wielerfans deze boodschap opnieuw massaal zullen opvolgen. We hebben immers niet alleen renners en organisatoren van wereldklasse, ook onze wielersupporters verdienen die titel.”

250 euro boete

De Coördinatie- en Steundirectie van de federale politie van Oost-Vlaanderen staat zoals elk jaar in voor de coördinatie van het politioneel beheer, maar ook de lokale politiezones spelen een belangrijke rol om de veiligheid te garanderen. “Er worden zondag 650 politiemensen ingezet, van Antwerpen tot in Oudenaarde”, vertelde commissaris en persofficier Alexander De Baets. “Zij zullen maximaal inzetten op sensibiliseren, maar verbaliseren indien de maatregelen niet worden gerespecteerd. Overtreders riskeren een minnelijke schikking van 250 euro per persoon.” Neem dus geen onnodige risico’s en spaar zo wat geld uit voor de volgende edities van de Ronde of misschien wel een nieuwe fiets.

Extra testen en voorzorgsmaatregelen

“Voor het imago van Vlaanderen als epicentrum van de wielersport is het ontzettend belangrijk dat deze wedstrijd kan plaatsvinden”, vertelde Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling. “Dat is mogelijk mits de afname van extra testen en het nemen van extra voorzorgsmaatregelen. Het protocol, zoals opgesteld door de UCI, werd door ons aangepast op vraag van de bevoegde ministers en experten. We beseffen dat we zware inspanningen vragen van organistoren, renners en medewerkers, ook financieel.”

Blijf gezellig thuis en geniet van het wielerspektakel: de Ronde van Vlaanderen!