Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

BMC’s eerste MTB met 650b wielen

BMC stelt zijn eerste fiets met 650b wielen voor, de Speedfox Trailcrew 02 & 03. In tegenstelling tot de 29'ers is dit geen fiets die is bedoeld om snel te gaan maar wel om plezier te hebben op de trails.

BMC zegt zelf dat het de roep naar een MTB met 650b wielen niet langer kon negeren, vandaar de uitstap van 29 inch naar de kleinere wielmaat. De gewone Speedfox is een trailfiets die nog maar vorig jaar werd voorgesteld, de Speedfox Trailcrew is zijn kleinere broertje die schreeuwt ‘ik wil plezier maken’. Het is dan ook een speelsere fiets vergeleken met zijn naamgenoot met de 29″ wielen. De BMC-ingenieurs waren niet tevreden met kleine aanpassingen aan de gewone Speedfox-geometrie om plaats te bieden aan de kleinere wielen, dus creëerden ze een compleet nieuwe fiets met een specifieke geometrie.

De Speedfox Trailcrew 02 kreeg een hoofdframe uit carbon, terwijl de voorste driehoek van de 03 uit aluminium bestaat. Ze delen allebei een alu achtertrein. De ingenieurs maakten de achtertrein korter door de 428 mm liggende achtervork, terwijl ze het balhoofd 2° luier maakten ten opzichte van de Speedfox 29, tot een relaxte 66,5°. Gelijkaardig aan het ‘Big Wheel Concept’ van de 29’ers kreeg de Trailcrew een lange reach (door de lange bovenbuis), een korte stuurpen en een breed stuur van 750 mm, voor extra veel controle op technische passages.

Om meer plezier in de afdalingen te garanderen is de beweging van de vering aangepast. De veerweg is progressiever en gaat verder dan bij de Trailfox 29. Er is ook aandacht gegaan naar de afmontage:
– verwijderbare montagepunten voor een kettinggeleider (op de 02)
– twee verschillende derailleurbevestigingen (voor Shimano en Sram)
– volledig interne bekabeling voor versnellingen, remmen en dropper post (op de 02)
– compatibel met enkel en dubbel voorblad
– compatibel met de side-swing voorderailleur van Shimano
– 5 maten: XS-XL
– 150 mm veerweg voor- en achteraan

Zowel het 02- als het 03-model zijn uitgerust met de uitstekende RockShox Pike voorvork, maar de 02 (5599 euro) kreeg een goed te tunen Cane Creek DB Air Inline demper, Sram X01-versnellingen (1×11) en Shimano XT-remmen, terwijl de 03 (3699 euro) het doet met een Fox Float-demper en Shimano SLX (2×10).