Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Borgsysteem voor wielertochten in Vlaamse Ardennen?

De Brakelse burgemeester Herman De Croo pleit voor een provinciaal overlastreglement met borgsysteem voor de organisatie van fietsevenementen in de Vlaamse Ardennen. Volgens gouverneur André Denys zal het zover echter niet komen.


Herman De Croo wil met collega-burgemeesters samenzitten over een provinciaal overlastreglement. (foto belga)
In de lente en de zomer worden de Vlaamse Ardennen overspoeld met fietsers. De organisatoren van heel wat fietsevenementen sturen hun deelnemers dan ook door de streek. Sommige burgemeesters zijn de overlast en de onveilige situaties die ze met zich mee kunnen brengen beu. Zo ook Herman De Croo, burgervader in Brakel

Voor de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen geldt er al een overlastreglement tussen veertien gemeenten en steden uit Zuid-Oost-Vlaanderen en organisator Golazo. Hierbij kan een waarborg van 10.000 euro aangesproken worden als er overlast is. De Croo pleit ervoor om dit reglement provinciaal uit te breiden naar alle organisaties waar meer dan 500 deelnemers op af komen.

In de provincie Luik bestaat nu al een overlastreglement dat een waarborg oplegt bij evenementen van minstens 500 deelnemers. Organisatoren van zo’n klein evenement moeten al een waarborg van 3.000 euro betalen. Naargelang het evenement meer deelnemers lokt, kan die waarborg oplopen tot 10.000 euro.

Volgens Oost-Vlaams gouverneur André Denys is een veralgemening van het overlastreglement van de Ronde niet meteen aan de orde. “Als burgemeesters vinden dat er teveel overlast is, kunnen ze via een politiereglement perfect het bestaande convenant kopiëren en uitbreiden voor alle wielertoeristentochten. Ik zal hen daartoe echter niet aansporen. De kleinere wielerorganisaties vallen immers niet te vergelijken met bijvoorbeeld een megarit als de Ronde van Vlaanderen”, aldus Denys in Het Nieuwsblad.
 
Het Laatste Nieuws vroeg enkele burgemeesters om hun mening. Burgemeester Peter Thienpont van Maarkedal is het voorstel van Herman De Croo wel genegen. “Er moeten dringend afspraken gemaakt worden. Gebeurt dat niet, dan weren we die fietstochten uit Maarkedal”. Zijn collega Marnic De Meulemeester van Oudenaarde wil wel rond de tafel zitten, maar nuanceert. “We kunnen niet alle evenementen over dezelfde kam scheren. We moeten die afzonderlijk onder de loep nemen. Maar ik ben zeker voorstander om dit debat te voeren.” 

De Zwalmse burgemeester Bruno Tuybens wil vermijden dat negativisme primeert. “De oplossing is niet verbieden, maar een systeem ontwikkelen in afspraak met bewoners en organisatoren.” Burgemeester Herman De Loor van Zottegem is niet tegen een overkoepelend reglement. “Al dreigen de organisatoren hier wel het slachtoffer te worden, want zij hebben de deelnemers niet altijd in de hand.”