Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Breuken hypothekeren seizoen Bernal

Na een gestopte bus te hebben aangereden op 24 januari op training in Colombia is Egan Bernal maanden buiten strijd. De toprenner van Ineos Grenadiers brak dijbeen, knieschijf en twee rugwervels. Een eerste operatie aan de wervelkolom door neurochirurgen in Bogota verliep succesvol.

Ineos Grenadiers werkte in Colombia een stage af ter voorbereiding van het komende seizoen. Naast Bernal waren ook Richard Carapaz, Dani Martinez, Jonathan Narvaez, Brandon River, Andrey Amador, Omar Fraile en Carlos Rodriguez aanwezig.

Tijdens een training op maandag liep het verkeerd in Gachancipa (30 km ten noorden van de hoofdstad) toen Bernal tegen een halthoudende bus knalde. Het ongeluk eiste een zware tol en leverde Bernal een gebroken dijbeen en knieschijf op. Daarnaast kreeg Bernal ook een klaplong en werden zes ruggenwervels geraakt, waarbij er 2 wervels braken.

De toprenner werd snel afgevoerd naar het universitair ziekenhuis van Bogota, waar de wervelkolom meteen succesvol werd geopereerd. Het ziekenhuis liet weten dat daarbij de neurologische integriteit intact bleef en de functionaliteit van alle segmenten behouden kon blijven. Bernal zal nu 72 u opgevolgd worden op intensive care, maar de revalidatie werd ook al gestart om de renner zo snel en goed mogelijk terug op de been te krijgen.

Bernal maakte voor 2022 van de Tour de France een hoofddoel. Hij won deze al eens in 2019. Het blijft nog maar de vraag of het Colombiaanse supertalent strijdklaar geraakt voor de start in Kopenhagen op 1 juli.

Ondertussen communiceerde ook de ploeg al over de situatie van Bernal.