Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Britse invasie in recordeditie Paris Roubaix Challenge

Daags voor de profs heeft een internationaal peloton van 4500 wielertoeristen - met daarbij bijzonder veel Britse wielerfans - de Hel van het Noorden doorkruist in een recordeditie van de Paris Roubaix Challenge.

Met liefst 4500 deelnemers – bijna 1000 meer dan vorig jaar – kon de organisatie van de Paris Roubaix Challenge het bordje ‘sold out’ uithangen. De sportievelingen konden kiezen uit drie afstanden: 70 km, 139 km of 163 km. Liefst 52% ging ‘all the way’ en koos voor de langste afstand. 38% waagde zich aan de 139 km en 10% reed de 70 km.

De 4500 deelnemers kwamen uit liefst 45 verschillende landen. En we kunnen dit jaar gerust van een Bradley Wiggins-effect spreken, want niet minder dan 37% van alle deelnemers kwam uit Groot-Brittannië! De Nederlanders vormden met 16% de tweede grootste groep, gevolgd door de Fransen met 11%.

52,5 KILOMETER KASSEIRIJDEN

Het parcours van de 163 km ging over alle 27 kasseistroken die ook de profrenners zondag voor de wielen geschoven zullen krijgen. Goed voor 52,5 km dokkeren over kasseien. Maar ook de deelnemers aan de 139 km (18 stroken) en de 70 km (7 stroken) kregen meer dan voldoende kasseikilometers te verwerken om van een echte ‘Roubaix experience’ te kunnen spreken.

Die unieke ervaring begon voor het gros van de deelnemers vrijdag al toen ze in de legendarische Velodroom van Roubaix hun startnummer konden komen ophalen. Meer dan 1000 deelnemers aan de 163 km maakten zaterdagochtend gebruik van de shuttledienst die hen van Roubaix naar startplaats Busigny bracht. Vanaf 5u ’s ochtends reden 33 bussen met aanhangwagens af en aan om de (al dan niet) goed uitgeslapen wielertoeristen en hun fietsen naar de start te brengen.

TIJD VERGELIJKEN MET DE PROFS

De lichte regen bij de start kon de pret niet drukken. Op drie kasseistroken was er timing voorzien: van Quiévy naar Saint Python, op de Trouée d’Arenberg en op Carrefour de l’Arbre. De meeste wielertoeristen staken daar nog een tandje bij om dan later hun tijd te kunnen vergelijken met die van de profs.

En via de Facebook-applicatie ‘Mijn Paris Roubaix Challenge’ konden ook familie en vrienden op het thuisfront start-, aankomst- en tussentijden op de voet volgen en vanaf volgende week zijn er ook persoonlijke video’s beschikbaar.

MEDAILLE EN MYTHISCHE DOUCHE

Aan de aankomst op de Velodroom in Roubaix – waar ook de profs zondag zullen finishen – deed de zon haar best om door de wolken te breken, maar ook zonder de zon straalden de 4500 dappere wielertoeristen. Of ze nu 70, 139 of 163 km gereden hadden: iedereen kreeg een welverdiende medaille.

En na het harde labeur kon iedereen ook nog een verfrissende douche nemen in de mythische betonnen douches van de wielerbaan van Roubaix, om de ‘Roubaix experience’ helemaal compleet te maken…