Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Cannondale lanceert nieuw topmodel Scalpel-Si (FOTOSPECIAL)

Cannondale heeft zijn nieuwe mountainbike Scalpel-Si voorgesteld aan de pers. Cycling.be zat, op uitnodiging van Cannondale, op de eerste rij bij deze persvoorstelling in Italië. De Scalpel-Si blijkt een crosscountry-wedstrijdfiets in hart en nieren.

De onthulling vond plaats in het dorpje Bardolino, een plaats aan het Gardameer. Na een degelijke uitleg over de vernieuwde racemachine werd al snel duidelijk dat de Scalpel-Si bij uitstek geschikt is voor de veeleisende mountainbiker.

Het frame is aangepast aan de steeds moeilijker wordende parcours van tegenwoordig: de beklimmingen worden alsmaar steiler en de afdalingen worden steeds lastiger binnen de wereldkampioenschappen.

Om hier te kunnen winnen is er meer nodig dan alleen een licht en stijf frame. De Scalpel-Si is een echte crosscountry-wedstijdfiets in hart en nieren. Het frame heeft een aantal vernuftige en toonaangevende veranderingen ondergaan die zeer zeker het benoemen waard zijn.

27.5 en 29 inch

Voor het jaar 2017 brengt Cannondale tien nieuwe modellen van de Scalpel-Si uit waaronder twee vrouwenmodellen. Cannondale heeft ervoor gekozen de Scalpel-Si uit te brengen in twee verschillende wielmaten, namelijk 27,5 en 29 inch. De vrouwenmodellen worden standaard in 27,5 inch uitgebracht en bij de herenmodellen wordt alleen de kleinste framemaat (maat S) in 27,5 inch leverbaar. De grotere maten (M, L, XL) worden 29’ers.

Lekkere looks

Het frame is 100 gram lichter dan het 2016-model en weegt daarmee nu 2118 gram – wat bijzonder licht is voor een full-suspensionframe. Deze is zelfs lichter dan de directe concurrentie. De bovenbuis is ook iets steiler gemaakt zodat bij een eventuele valpartij het stuur de bovenbuis niet meer raakt. Daarbij is ook de demper voor een deel verwerkt in de bovenbuis. Naast de exclusieve looks hiervan is het nu ook mogelijk om twee bidonhouders te monteren omdat een hoop ruimte vrijgemaakt wordt. Bij het voorgaande model kon slechts één bidonhouder gemonteerd worden.

Elektronisch schakelen

De laatste jaren worden ook steeds meer mountainbikes uitgerust met een verstelbare zadelpen en elektronische schakelgroepen. Het probleem is echter bij deze combinatie dat de batterij niet in dit type zadelpen verwerkt kan worden. Daardoor hebben ze bij de Scalpel-Si het mogelijk gemaakt om de batterij te verwerken in de bovenbuis aan het uiteinde van de ophanging van de demper. Ook het carbon scharnier bij de demper is nu door middel van simpel gereedschap zoals een inbussleutel en een schroevendraaier uit elkaar te halen.

Enorm wendbaar

Een andere vernieuwing is de liggende achtervork die nòg korter is gemaakt en een asymmetrische vorm heeft. Door de kortere achterbrug wordt de fiets uiteraard een stuk wendbaarder. De asymmetrische achterbrug is ontwikkeld voor een betere kettinglijn bij het gebruik van 2-speed crankstellen en maakt daarnaast het frame een stuk stijver. Ook kun je hierdoor moeiteloos bredere banden van 2,35 inch monteren.

De Scalpel-Si is nu tevens geschikt gemaakt om flat-mount remmen te monteren. De ingangen voor de interne kabelgeleiding zijn ook verwisselbaar zodat deze een perfecte match vormen met jouw set-up en er geen onnodige openingen ontstaan in het frame waardoor water en vuil kunnen binnendringen.

De prijzen voor de Scalpel-Si variëren van 3.000 euro voor het aluminium model tot maar liefst 12.000 euro voor de Black Inc.

Lees binnenkort het volledige testverslag van de Cannondale Scalpel-Si in het juninummer van cycling.be magazine!