Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Canyon stuurt statement uit na afbreken MVDP’s stuur in Le Samyn

Tim Merlier won de GP Samyn, maar het was zijn kopman Mathieu van der Poel die aan de aankomst het meeste aandacht kreeg nadat een deel van zijn stuur was afgebroken. Canyon stuurt nu een bericht uit om uitleg te geven.

Op het aankomstbeeld was duidelijk te zien dat de rechtershifter los van het stuur bengelde en dat het onderste deel van het stuur was afgebroken. Canyon zette meteen zijn experts van de ontwikkelings- en kwaliteitsmanagementafdelingen aan het werk om alles te analyseren en te testen, om zo de oorzaak van het incident te begrijpen. De getroffen cockpits (CP0018 en CP0015) worden alleen geïnstalleerd op de huidige Aeroad CF SLX- en CFR-modellen, waardoor de Aeroad CF SL niet betrokken is.

“Mathieu is gelukkig niet gevallen”, vertelt Canyon-stichter Roman Arnold. “We willen absoluut zeker zijn dat niemand geblesseerd raakt vooraleer we de grondoorzaak volledig begrijpen.” Canyon is daarom nu alle getroffen Aeroad-klanten aan het informeren om hen te vragen hun fiets voorlopig niet te gebruiken.

“We doen alles wat we kunnen om de getroffen Aeroad-modellen zo snel mogelijk uit te rusten met een cockpit die aan de eisen van ons en onze klanten omtrent complete kwaliteit en veiligheid beantwoordt”, benadrukt Armin Landgraf, CEO van Canyon Bicycles.

Het staat nu al vast dat alle profploegen meteen zullen overschakelen op alternatieve Canyon-modellen. Tot nader order zullen de profatleten het vorige Aeroad-model of de huidige Ultimate gebruiken.

Onze mening

Door de plaats van de breuk lijkt het er hard op dat de bevestigingsklem van de remhendel te hard was aangedraaid, waardoor die het stuur op die plek heeft ‘gewurgd’ en verzwakt. Bovendien gebruikt Canyon een ander type klem dan de standaard Shimano-versie. Het lijkt er in elk geval niet op dat het speciale stuur met de variabele breedte de schuldige is, maar we wachten daarvoor nog even de resultaten van die Canyon-experts af.