Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Canyon pakt uit met computertomograaf

Canyon is sinds kort in het bezit van een computertomograaf in het testlabo in Koblenz. Het maakt het mogelijk om op een non-destructieve manier frames en onderdelen te testen.

In de fietsindustrie hebben de meeste non-destructieve materiaaltesten tot nu toe plaatsgevonden via ultra-sound of industriële endoscopietechnologie. Hoewel dit beproefde en geteste methodes zijn, zijn deze echter niet in staat om voldoende betrouwbare testresultaten af te leveren.

Het gebruik van de CT-apparatuur geeft het testen van aluminium, carbon frames en componenten een geheel nieuwe dimensie. Het systeem genereert ongeveer 1.000 individuele beelden om een exacte 3D-computeranimatie te creëren van het frame of component. Hierdoor kan er een zeer nauwkeurige en gedetailleerde bestudering van de structuur van het materiaal en van eventuele fabricagefouten plaatsvinden.

De 3D-beelden die gegenereerd worden, voorzien de R&D afdeling van Canyon van aanzienlijk meer kennis en betekenen een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van kwaliteitscontrole en klantenservice.

Het CT-apparaat is nu sinds enkele weken in Koblenz en heeft al een aantal succesvolle testen afgerond. Naast het specifiek testen van zichtbaar defecte onderdelen en frames, zullen vanaf nu vooral via het magazijn binnengekomen carbon componenten en frames steekproefgewijs getest worden. Dit laat Canyon toe om producten consequent te analyseren en verbeteren en het gewicht te reduceren, terwijl tegelijkertijd ook het niveau van veiligheid hierdoor verhoogd wordt.

Roman Arnold, eigenaar en CEO van Canyon Bicycles GmbH, verwoordt het als volgt: “deze hagelnieuwe aanwinst vertegenwoordigt een nieuwe Bench mark in de fiets industrie en is tegelijkertijd een verdere uitbreiding van onze pioniersrol in deze industrie.”