Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Cape Epic gerond

Met de laatste etappe op 24 oktober werd de Absa Cape Epic afgesloten met heren Beers-Sarrou en dames Frei en Stigger als winnende duo’s. Er reden ook 12 Belgische duo’s mee, waarvan Claes-Schuermans het hoogst finishte, net buiten de top 10.

Cape Epic 2021

De zevendaagse mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika was in 2021 een kolfje naar de hand van het Frans-Zuid-Afrikaanse duo Sarrou & Beers. MTB-wereldkampioen Jordan Sarrou en local hero Matthew Beers domineerden van bij de proloog de wedstrijd en wonnen uiteindelijk met net geen 9 minuten voorsprong op het Duitse duo Frey-Stiebjahn. Het team met Nederlander Hans Becking en Portugees José Dias vervolledigde het podium.

De Belgische deelnemers – 12 teams – eindigden het hoogst met het duo gevormd door Belgisch kampioen Jens Schuermans en Frans Claes. Na een slechte start vochten zij zich terug, maar strandden op de 11e plek in het algemene klassement.

Op www.cape-epic.com vindt u alle videofragmenten van de stages. Hieronder alvast het verhaal van de Grand Finale – rit 7.

Wegrenners en ploegdokters op de MTB

Ook tijdens deze editie van de Cape Epic waren enkele gekende namen uit de wielerwereld van de partij. Zo was er het duo Kämna-Zwiehoff van Bora-Hansgrohe dat zich op een 22e plek kon nestelen. Lachlan Morton (EF Education) vormde met de Keniaan Karaya een duo en moest zich tevreden stellen met een 35e plek. Opvallend team was dat van oud-profs Johnny Hoogerland en Rene Haselbacher. Zij finishten op de 41e plek.

Naast enkele renners uit het wegpeloton was er ook een duo van Belgische sportdokters van de partij. Maarten Meirhaeghe (Lotto-Soudal) en Ruud Van Thienen pasten de tips voor de renners toe op zichzelf en bekroonden hun avontuur met een 229e plek.

Rode lantaarn voor Ben Elst

Een speciale vermelding waard is de calvarietocht van Ben Elst. Onze landgenoot finishte als allerlaatste nadat hij zijn ploegmaat al vroeg verloor door een ongeluk. Op de slotdag noopte een kapot achterwiel hem nog tot een wandeltocht van 10 km met de fiets in de nek.

Dames klasse apart

Bij de dames won het Zwitsers-Oostenrijkse duo Frei-Stigger. Sina Frei won in Tokyo nog het zilver op de MTB crosscountry en Laura Stigger is de vicewereldkampioene. Deze combinatie bleek duidelijk te sterk voor de rest van het vrouwelijke deelnemersveld; de dichtste achtervolgsters werden op meer dan 40 minuten gezet.