Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Castelli mikt voor nieuwste fietsbroek voluit op comfort

De renners van Ineos Grenadiers kunnen genieten van de stijlvolle kleding van Castelli, maar de Italiaanse fabrikant is niet alleen gespecialiseerd in looks, maar ook in comfort. Dat bewijst de nieuwste fietsbroek. De Premio Black zou zo goed zitten dat je gewoonweg vergeet dat je hem draagt.

Castelli heeft het aantal panelen, naden en toevoegingen tot een minimum beperkt. Amper drie panelen vormen de broek. Die zijn gemaakt van een geweven materiaal, dat qua stretch is aangepast aan de plaats op het lichaam. ‘Body mapping’ heet dat dan. Het uiteinde van de broekspijp is afgesneden en kreeg rubberen garen om mooi vlak te blijven liggen op je bil. Ter hoogte van de dij is het materiaal lichter om daar wat luchtigheid te krijgen, maar toch ook genoeg compressie om de spieren te ondersteunen. Bij de heupen is de compressie groter om het zeem perfect op zijn plaats te houden.

Dunner, dichter, duurzamer

De stof voelt wat papierachtig aan omdat ze net zoals een jeans geweven is. Daardoor krijg je een dunner, dichter en duurzamer materiaal dat goed tegen wrijving kan. Een toevoeging van 35% lycra zorgt voor elasticiteit. Enkele voordelen: de stof blijft droger, aangezien ze minder vocht absorbeert – meteen ook de reden waarom je er sneller zoutafzetting op ziet – en is inzetbaar in een ruimer temperatuurbereik. Is het koud, dan zorgt het dichte, geweven materiaal ervoor dat er minder wind doorkomt, is het warm, dan verdampt het zweet sneller dankzij de dunne stof, zodat je koeler blijft.

Evolutie van de Superleggera van Ineos

De aanzet werd vorige zomer al gegeven, toen Ineos Grenadiers met de Superleggera Bibshort begon te rijden. Ook die is gemaakt van een elastisch geweven materiaal, maar de stof is nog lichter en het transparante gedeelte op de benen was niet naar ieders smaak. De Premio Black verschilt door de niet transparante en zwaardere stof, meer spierondersteuning en een zachter en comfortabeler systeem voor de bretellen.

De bretellen zijn zo minimalistisch mogelijk, zodat er zo weinig mogelijk van je bovenlichaam wordt bedekt. Een versterking ter hoogte van de borst zorgt ervoor dat de bretel mooi vlak blijft liggen, want als dat begint op te hopen, wordt dat snel vervelend. Het rugpaneel is een open, ademende stof, maar biedt toch ondersteuning. Rond je taille krijg je een elastische stof met platte boord, zodat die kan meerekken indien nodig.

Ondanks de dunne stof moet je niet vrezen dat achteropkomend verkeer zal kunnen meegenieten van een semi-transparant zicht op je achterwerk, want dat stuk kreeg een extra voering. Die merk je niet tijdens het dragen, maar zorgt er wel voor dat de dunne stof geen inkijk biedt.

Comfort in 2 lagen

Essentieel voor het zitcomfort is natuurlijk het Progetto X²Air Seamless-zeem. Dat is gefabriceerd uit twee onderdelen met elk afzonderlijke functies. Tegen de huid zit de Skin Care-laag, de zachtste en flexibelste laag die Castelli gebruikt, zodat die kan meebewegen met de huid en wrijving vermijdt. Daaronder zit de Cushioning Layer, die de vorm van het zadel aanneemt. Het zachte schuimgedeelte zorgt voor onmiddellijk comfort, het schuim van medium densiteit voor ondersteuning en drie millimeter dikke gelpads beschermen de zitbotjes en het perineum. Het zeem is 3D-gevormd, zodat de dikte wel varieert maar dan wel met een vloeiende overgang. Castelli werkt al sinds 2009 en het Cervélo TestTeam aan de ontwikkeling van zijn topzeem en dat heeft dan ook al 40 (!) aanpassingen en evoluties gekend in die tijd.

De keuze voor het stijlvolle zwarte logo op de zwarte stof stamt uit het concept van de broek. Dit was namelijk geen designproject, maar een ingenieursontwerp. Functionaliteit en comfort waren de enige bekommernissen. De technische look van het materiaal springt in het oog en het zou dan ook jammer zijn geweest om dat te verdoezelen met te opvallende logo’s.

De mannen- en vrouwenversies werden onafhankelijk van elkaar ontworpen. Daardoor zie je een ander zeem, kortere broekspijpen en bredere bretellen bij de vrouwen. De Castelli Premio Black is vanaf nu verkrijgbaar en kost 229,95 euro.

De Premio Black voor vrouwen is met of zonder bretellen verkrijgbaar.