Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

CeramicSpeed DrivEn bekroond op Eurobike

Geen geslaagde editie van Eurobike zonder onderscheidingen voor bijzondere innovaties. Het revolutionaire CeramicSpeed DrivEn-concept - een fiets zonder kettingaandrijving! - was een van de meest opvallende prijsbeesten.
Ongeziene krachtoverbrenging en minimalisering van wrijving. Sneller dan eender welke ketting. ’s Werelds efficiëntste aandrijving, want twee keer performanter dan Dura-Ace. Het zijn stevige claims die heel wat Eurobike-bezoekers naar de CeramicSpeed-stand op Eurobike lokten. Ook de jury van de Eurobike Awards bleef niet ongevoelig voor de ongebreidelde mogelijkheden van CeramicSpeed DrivEn en zette de baanbrekende ontwikkeling maar al te graag in de bloemetjes.
Het grensverleggende aandrijvingsconcept maakt zowel de traditionele ketting als de voor- en achterderailleur overbodig. CeramicSpeed DrivEn gaat uit van rotatie op keramische lagers. De tandjes van de voorste tandwielen en de achtercassette interageren met de lagers op de aandrijfas, die op zijn beurt ook op lagers draait. De duurzame lagers hebben een extreem lage rolweerstand en vertalen de torsie van de voorste tandwielen via de aandrijfas naar de 13-speedcassette.
Het resultaat: 49 % minder wrijving bij een geleverd vermogen van 250 watt dan bij de meest efficiënte ketting- en derailleuraandrijving, want het DrivEn-concept elimineert samen met de ketting ook de acht klassieke glijweerstandspunten waar de ketting aanhaakt op de tandwielen en de derailleur. Vanaf 380 watt zou de efficiëntie van het systeem wel afnemen.
Belangrijk om weten is dat het om een prototype gaat dat nog lang niet beschikbaar is voor externe consumenten. Schakelen is voorlopig niet mogelijk, en ook compatibele frames zijn nog niet voorhanden. Het is op dit moment dus koffiedik kijken wanneer de eerste CeramicSpeed DrivEn-fietsen op de markt zullen komen.
Naast CeramicSpeed DrivEn bekroonde Eurobike nog heel wat andere bijzondere innovaties. U kan de voornaamste nieuwigheden bekijken in deze fotospecial.