Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Colnago racer met schijfremmen

Je kon er op wachten na de UCI-reglementswijziging dat schijfremmen bij cyclocrossfietsen werden toegestaan. Colnago liet op de Taipeh Cycle Show zien hoe hun topracefiets C59 er uit gaat zien.

Het is even wennen, een racefiets met schijfremmen. Colnago is er dit keer vroeg bij – om niet te zeggen: als eerste – om de ontwikkelingen op de markt bij te blijven. Schijfremmen lijken de volgende logische evolutie naar betere prestaties en meer veiligheid bij racefietsen, na onder meer elektronisch schakelen en nu de grenzen van lichtgewicht stilaan bereikt zijn.

De C59 Disc heeft volledig hydraulische voor- en achterrem, maar de shifters zien er vanaf de foto ‘normaal’ uit. Opvallend, want de remhendels moeten dus met hydraulische leidingen kunnen omgaan. Kennelijk wist onderdelenmerk Formula al een set te vervaardigen en integreerden ze dat maar meteen met voorzieningen om elektronische kabeltjes aan te sluiten. Maar ook een mechanische groep monteren is mogelijk.

De C59 Disc is dan ook een schitterend cleane bike om te zien. Colnago meldt dat vork en frame volledig compatibel zijn met de Post Mount standaard, een term die we tot dusver alleen bij mountainbikes tegenkwamen en die duidt op de bevestigingsnokken voor de remmen.

De voorvork is helemaal nieuw. Logisch als je bedenkt dat krachten op een heel andere manier moeten worden verwerkt. De schijven zijn 140 mm in diameter, een stukje kleiner dus dan bij mtb’s, waar 160 of 180 de norm is.

Om geen half werk te leveren, ontwikkelde Colnago ineens ook maar een eigen wielsysteem, de Artemis Disc. Met disc-specifieke naven en volledig carbon velgen, uiteraard.

Een nieuwe wereld gaat open, en Colnago pioneert als vanouds. Mooi, mooi, mooi.