Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Daags voor BK wielrennen verwelkomt Antwerpen wielertoeristen

Het laatste weekend van juni wordt een waar wielerfestijn in Antwerpen. Op zondag 25 juni rijden de profs er hun BK en de dag ervoor krijgt iedereen de kans om het vlakke, maar verrassende parcours rond Antwerpen te verkennen tijdens de Belgian Cycling Championship Happening.

Naast de regenboogtrui van de wereldkampioen is het Belgische tricolore-shirt een van de meest gewilde in het peloton. De strijd voor de Belgische titel gaat door op zondag 25 juni en voert de renners door de wijde omgeving van Antwerpen. Om iedereen al fietsend te laten genieten van de streek, vindt er de dag voordien op 24 juni een toeristentocht plaats. De deelnemers kunnen kiezen uit een trip van 55, 90 of 120 kilometer.

START AAN PRESTIGIEUZE HAVENHUIS

De start en aankomst is voorbehouden voor het recent vernieuwde Havenhuis aan het Zaha Hadidplein. De tocht vertrekt van daaruit over brede fietspaden door de haven richting het noorden. Al snel kom je de imposante koeltorens van de kerncentrale in Doel tegen. Zelfs voor de meeste Antwerpenaren is dit een stukje onontgonnen fietsterrein. Daarna gaat het over de grens met Nederland om een strijd te leveren met de wind op de epische Oesterdam. Dan trapt het via de polders naar het maritieme Tholen en Huijbergen om nadien langs de zandduinen de Kalmthoutse Heide in te rijden.

DWARS DOOR ANTWERPSE HAVEN

Het parcours zet zich verder door Stabroek en loopt middendoor de Antwerpse Haven. Tussen de containers en kranen ontdek je al fietsend het kloppende hart van de Port of Antwerp. Voor een keer zal het er niet krioelen van vrachtwagens met gigantische opleggers, maar kun je rustig de tijd nemen om te genieten van het aparte decor.

FIETSTER SYLVIE UYTTENDAELE

De mooie tocht kwam tot stand dankzij de organisatie en Sylvie Uyttendaele. De Antwerpse fietster heeft al heel wat op haar palmares. Zo was ze Queen of the Mortirolo en werd ze vorig jaar knap derde in de Tour Du Mont Blanc (330km). Sylvie is alvast laaiend enthousiast over de tocht. “Fietsen in Antwerpen saai en gevaarlijk? Think again!”, klinkt het. “Laat je overweldigen door de maritieme kathedralen en comfortabele fietspaden in de haven, ga de strijd aan met de wind op Oesterdam en bol op souplesse door de Kalmthoutse Heide. ’t Is in elk geval mijn favoriete vlucht van de urban jungle.”

SCHRIJF JE IN

Laat je verrassen tijdens deze Belgian Cycling Championship Happening op zaterdag 24 juni. Inschrijven voor 5, 8 en 10 euro voor de tochten van 55, 90 en 120km kan nog tot en met 12 juni. Daarna gaat de prijs met 3 euro omhoog. Wees er dus snel bij en reserveer zo je plekje voor de pre-BK-tocht!