Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De 35 hellingen van de Gold Race zonder Cauberg in finale

Met de Amstel Gold Race gaat de week van de klimklassiekers van start. Niet minder dan 35 hellingen staan er op het programma in Nederlands Limburg. Hier kom je alles te weten over alle klimmetjes en het aangepaste parcours met de finalelus zonder Cauberg.

Nog altijd onderschatten veel kijkers hoe zwaar de Amstel Gold Race in feite is. Ja, de hellingen zijn meestal kort, maar ze zijn vaak steil en het zijn er maar liefst 35 – net als vorig jaar. De bekendste is natuurlijk de Cauberg, maar ook de Keutenberg maakte al naam en faam door zijn hellingsgraad en is in het vernieuwde parcours nog belangrijker geworden. De organisatie van de Amstel Gold Race heeft de nieuwe finalelus nog wat verder verfijnd en die zal ook dit jaar alleen maar de beklimmingen van de Geulhemmerberg en Bemelerberg bevatten. De Cauberg wordt in de laatste kilometers dus wederom gemeden. Na de start op de Markt in Maastricht zullen de renners net als afgelopen jaren weer een drietal grote lussen door het Zuid-Limburgse heuvelland rijden inclusief drie beklimmingen van de Cauberg en passages van de finishlijn in Vilt-Valkenburg.

NIET MEER AFWACHTEN TOT LAATSTE KEER CAUBERG

Wanneer het peloton de derde maal de Cauberg bedwingt en de finishlijn passeert, gaat de finaleronde met de beklimming van de Geulhemmerberg en de Bemelerberg in, net zoals de voorgaande jaren. Waar bij de pre-2017 edities na de beklimming van de Bemelerberg nog een ultieme beklimming van de Cauberg richting de laatste kilometer wachtte, wordt deze laatste beklimming van Nederlands bekendste ‘wielercol’ net als vorig jaar uit het parcours geschrapt.

In de finalelus van 16 kilometer brengt koersdirecteur Leo van Vliet voor 2018 wel een wijziging aan. “Met deze wijziging in de finale van de Amstel Gold Race zoeken we de smallere wegen op, wat de controle door het peloton zal bemoeilijken”, aldus Van Vliet. Na de beklimming van de Geulhemmerberg zal het peloton niet meer de brede afdaling via de Rasberg naar Maastricht nemen, maar via de parallel gelegen Kuitenbergweg richting de wijk Amby afdalen. Eenmaal beneden wordt na de Molenweg en de Peutgensweg de Rasberg overgestoken richting Bemelen. Na de beklimming van de Bemelerberg wordt er in het dorpje Gasthuis niet meer rechtdoor gereden langs de bekende molen van Wolfshuis, maar slaan de renners nu linksaf richting Terblijt om vervolgens rechts via de Rijnsbergerweg weer op de Sibberweg te komen en de laatste kilometer in te gaan.

“In 2017 hebben we gezien dat we door een simpele wijziging aan te brengen een attractievere wedstrijd tot gevolg hebben gekregen. Met deze nieuwe wijziging zullen de kanshebbers op de overwinning zich ruim voordat de finale begint goed moeten positioneren of al ten aanval moeten zijn getrokken”, aldus Leo van Vliet.

Typisch voor de Nederlandse klimregio zijn de verschillende benamingen voor een en dezelfde berg. Als je hieronder klikt op een helling, kun je dus een andere naam te zien krijgen, terwijl het wel degelijk om dezelfde klim gaat. Je vindt telkens een kaartje, het profiel, de info en het Strava-segment van de helling in kwestie. Wil je zelf deze prachtige regio verkennen? Dat kan, want er zijn permanent drie routes uitgepijld die vertrekken aan de Cauberg. Of ontdek de regio met onze alternatieve versie van de Gold Race (zie link onderaan artikel).

Hellingen van de Amstel Gold Race

1 Slingerberg
2 Adsteeg
3 Lange Raarberg
4 Bergseweg
5 Sibbergrubbe
6 Cauberg
7 Geulhemmerberg
8 Mescherberg (Heiweg)
9 Kalleberg
10 Wolfsberg
11 Loorberg
12 Schweiberg
13 Camerig
14 Drielandenpunt
15 Gemmenicherweg
16 Vijlenerbos
17 Eperheide
18 Gulperberg
19 Plettenberg
20 Eyserweg
21 Huls
22 Vrakelberg
23 Sibbergrubbe (2e x)
24 Cauberg (2e x)
25 Geulhemmerberg (2e x)
26 Bemelerberg
27 Loorberg (2e x)
28 Gulperberg (2e x)
29 Kruisberg
30 Eyserbosweg
31 Fromberg
32 Keutenberg
33 Cauberg (3e x)
34 Geulhemmerberg (3e x)
35 Bemelerberg (2e x)

In het aprilnummer van cycling.be magazine – nu in de winkel! – lees je nog veel meer over de voorjaarsklassiekers.