Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De 7 fouten die je onbewust trager maken (VIDEO)

GCN verzamelde zeven manieren waarmee je jezelf onbewust trager maakt. Maak jij je schuldig aan een van deze fouten? En hoe kun je ze vermijden?f

1. Te snel starten: veel fietsers gaan te voortvarend van start op een klim en komen even later de man met de hamer tegen. Idealiter weet je aan welke hartslag of welk vermogen je kunt blijven doorgaan, zodat je jezelf niet voorbijholt. Daardoor kun je een mooi tempo aanhouden gedurende een hele klim. Wil je echt een mooie tijd neerzetten, blijf dan ook doortrappen op de top, zodat je goed gelanceerd aan de afdaling begint.
2. Slepend remmen: het momentum bewaren dat je zo goed hebt opgebouwd, is van cruciaal belang. Daarvoor moet je eerst en vooral correct remmen. Een goede remtechniek is essentieel voor een snelle afdaling met vertrouwen. De basis: remmen doe je niet slepend, maar enkel op de momenten dat het moet, waarbij je de remkracht voor- en achteraan goed doseert, zodat je de volgende bocht perfect kan aansnijden.
3. Zonder brandstof blijven rijden: op ritten langer dan een uur moet je blijven eten en drinken. Je hebt zo’n 60 g koolhydraten per uur nodig. Dat kun je halen uit sportdrank, energierepen en gels.
4. Te weinig variatie: lijken al je ritten op elkaar? Dan moet je meer variatie inbouwen. Rij je gebruikelijke route eens in omgekeerde richting, trek eens door op het vlakke in plaats van de hellingen op te sprinten, en bouw ook eens rustige ritjes in tijdens de week in plaats van telkens volle bak te rijden.
5. Verkeerde keuzes tijdens de koffiestop: stop je altijd halfweg je rit om een koffie te drinken? Doe dat dan eens op het einde van een rit of zelfs nadien.
6. Kledingkeuze: draag je te losse kleding die rondfladdert of draag je vaak te veel bovenkleding, waardoor je de rits openzet en de jas begint open te waaien als een parachute? Daardoor vertraag je. Probeer dus de juiste keuzes te maken als je voor je kleerkast staat. Heb je het toch te warm? Trek die extra jas dan uit en stop hem weg in je achterzak.
7. Fiets verwaarloosd: Wanneer heb je jouw fiets gepoetst, de banden opgepompt en de ketting ontvet en ingeolied? Een propere ketting bespaart je heel wat watts tegenover een vieze ketting vol zand en vet.