Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De afscheidstournee van Anna van der Breggen

Wereldkampioene Anna van der Breggen is bezig aan haar laatste seizoen in het profpeloton. Hoewel ze amper 31 is, hangt ze deze zomer haar fiets aan de haak en gaat ze aan de slag als ploegleider bij Team SD Worx. “Ik heb nood aan nieuwe uitdagingen”, zegt ze. “Het besluit werd vorig jaar al genomen. Nu wil ik gewoon nog even genieten. Niet dat ik zomaar wil uitbollen, maar niets moet nog. En alles mag.”

Als drievoudig wereldkampioene – twee keer op de weg en één keer in het tijdrijden – en ex-winnares van quasi alle belangrijke koersen op de kalender heeft Anna van der Breggen inderdaad niets meer te bewijzen. Haar palmares staat als een huis en past nauwelijks op een A4’tje. Samen met haar landgenote Annemiek van Vleuten mag ze met recht en reden de ‘Grande Dame’ van het huidige vrouwenwielrennen genoemd worden. Al is ze daar zelf naar eigen zeggen niet mee bezig. “Ik koers niet voor trofeeën of een prijzenkast vol titels zoals ‘Sportvrouw van het Jaar’ of ‘Wielrenner van het Jaar’. Ik koers voor mezelf, omdat ik het leuk vind, omdat ik van uitdagingen hou.”

Dat je niet zomaar wil uitbollen, bewees je met jouw zege in je eerste koers van het jaar: de Omloop het Nieuwsblad. Heb je een bucketlist die je wil afwerken? Zijn er bepaalde wedstrijden die je koste wat kost nog eens wil winnen?

Anna van der Breggen: “Neen, eigenlijk niet. Integendeel zelfs. Dit is natuurlijk het jaar van de Olympische Spelen, dus de weg- en tijdrit in Tokio zijn zeker grote doelen (olympisch tijdritgoud ontbreekt nog op haar palmares, red.), maar verder is dit vooral een jaar waarin ik maximaal wil genieten van mijn laatste maanden als wielerprof. Ik mag zowel tijdens wegwedstrijden als in tijdritten mijn regenboogtrui aantrekken. Dat is vrij uniek en geweldig, toch? Een bucketlist met wedstrijden die ik nog wil winnen omdat het mijn laatste kans is, past echter niet in dat plaatje.”

Zijn er ook geen records die je nog verder wil aanscherpen?

“Neen, en die ambitie heb ik ook nooit gehad. Ik ben mijn carrière niet gestart met het idee ‘Ik wil zoveel keer de Waalse Pijl winnen’. Op een gegeven moment win je een paar keer op rij en dan gaat het natuurlijk wel door je hoofd dat het leuk zou zijn om dat record te pakken. Maar initieel was dat dus nooit de bedoeling.”

Lees het volledige artikel in de derde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!