Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De fiets(er) van de toekomst

Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht beschrijven Britse wetenschappers in een nieuw rapport het belang van technologie bij topsport. Bekijk hoe de fiets(er) van de toekomst eruitziet!

Kledij via een spray

Nano-technologie moet het mogelijk maken om de uitrusting van een wielrenner op het lichaam te spuiten. Een waterafstotende laag zou de renner droog en licht kunnen houden, terwijl een beschermende laag kan dienen als een lichtere, stevigere helm.

Prestatiemetende sensoren

Prestatie-analyserende sensoren, die onder andere snelheid, afstand en verbruikte energie meten, worden nu al gebruikt in loopschoenen. In de toekomst kunnen zulke sensoren over het hele lichaam worden geplaatst.

Automatisch aanpassende banden

In de nabije toekomst moeten er materialen ontwikkeld kunnen worden die van vorm veranderen naargelang de omgeving. Deze technologie kan toegepast worden op fietsbanden, die zich dan automatisch aanpassen aan het het terrein.

Augmented reality brillen

Google is bezig aan een bril die gebruik maakt van augmented reality (toegevoegde realiteit). In de wielersport heeft deze technologie toepassingen als de directe projectie van prestatie-analyses, lokalisering van concurrenten en achteruitkijkspiegel. 

Geprinte schoenen

3D-printing moet het in de nabije toekomst ook mogelijk maken om enkele minuten voor de prestatie fietsschoenen te maken die perfect zijn aangepast aan de weersomstandigheden of eventuele blessures van de atleet.