Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De Giro in 5 vragen en antwoorden

Cycling 14 staat in het teken van de Giro d’Italia. Naast een interview met Evenepoel en een portret van Ganna verklappen we ook welke ritten cruciaal zijn en wie de protagonisten zullen worden.

Welke ritten zullen doorslaggevend zijn?

Een Giroparcours stelt zelden teleur en ook dit jaar zijn alle ingrediënten aanwezig om er een boeiende, spectaculaire strijd van te maken. Opvallend is dat er haast nooit twee gelijkaardige etappes na elkaar volgen, dat er veel tussentijdse verplaatsingen op het programma staan (geen enkele aankomstplaats fungeert daags nadien als startplaats!) en dat het parcours een achtvorm beschrijft. Zelfs voor de Giro is dit atypisch, al ligt het zwaartepunt als vanouds in de loodzware derde week. Het uiterst gevarieerde rittenschema, dat goed is voor een totaalafstand van 3.471 kilometer, is doorspekt met 47.000 hoogtemeters en telt slechts 38,4 tijdritkilometers. Gepatenteerde berggeiten zullen dus zeker aan hun trekken komen. En uiteraard heeft de organisatie ook enkele ‘special effects’ voorzien die voor extra vuurwerk kunnen zorgen. Kortom: wie na de afsluitende tijdrit met aankomst in Milaan de maglia rosa draagt, zal het zeker niet gestolen hebben!

De vlakke proloog in Turijn wordt ongetwijfeld een prooi voor wereldkampioen en thuisrijder Filippo Ganna, die zich in het najaar van 2020 onsterfelijk maakte met vier ritzeges in de ronde van zijn eigen land. Voor het overige is de eerste Giroweek vooral geschikt voor sprinters en ‘punchers’, al zullen de klassementsmannen wel bij de pinken moeten zijn in ritten 4, 6 en 9. De tweede week belooft meteen spektakel, want de elfde etappe heeft Strade Bianche-trekjes. In de laatste 60 kilometer gaat het de helft van de tijd over pittige grindwegen, dus alert koersen en materiaalpech vermijden wordt het devies. De volgende blikvanger is etappe 14, waarin de renners de gevreesde Monte Zoncolan (13,5 km à 8,9%) voorgeschoteld krijgen, met pieken tot 27% in de laatste 2 kilometer. Op deze monsterbeklimming zullen de maskers voor het eerst afvallen. De titel van koninginnenrit gaat echter naar een andere etappe …

Wie zijn de favorieten voor de eindzege?

Lees het volledige artikel in het meinummer van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!