Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kanshebbers in Le Samyn

Kort na het Vlaamse openingsweekend is het traditioneel de beurt aan de Grand Prix Le Samyn om het Waalse wegseizoen opgang te trekken. De semiklassieker biedt vooral mogelijkheden voor renners van de tweede rij die zich kunnen meten met enkele toppers als Mathieu van der Poel, John Degenkolb en Florian Sénéchal.

Het peloton vertrekt morgen rond 12.30 uur vanuit het stadje Quaregnon voor een goeie 205 kilometer over een glooiend parcours. Verder is de route naar en rondom Dour getekend door kasseiwegen. De Rue de Belle Vue zal zonder twijfel de meeste slachtoffers maken. De kasseien liggen er erbarmelijk bij: ideaal om het peloton in stukken te breken.

Wie volgt Hugo Hofstetter op?

Le Samyn is interessant om volgen omdat hier talenten en renners van de tweede rij kunnen laten zien wat ze waard zijn. Ene Mathieu van der Poel kondigt helaas voor hen in laatste instantie zijn aanwezigheid aan, zodat hij toch nog zijn vorm kan aanscherpen in de aanloop naar de Strade Bianche. Na zijn schouwspel in Kuurne-Brussel-Kuurne getuigt de Nederlandse kampioen in uitstekende vorm te verkeren. Doet hij zijn kunstje nog eens over of houdt hij zich ditmaal gedeisd in het peloton tot de laatste kilometers? Wij trekken de kaart van het eerste scenario.

Alpecin-Fenix rijkt naast Van der Poel nog twee toppers aan: Tim Merlier en Jasper Philipsen. De twee sprinters kunnen dit parcours perfect aan en zijn dus zeker kandidaat-winnaar als we in een grote groep richting de meet gaan. De ploeg van de gebroeders Roodhooft zal wel rekening moeten houden met onder meer ex-winnaar Florian Sénéchal. Samen met Jannik Steimle vormt hij de centrale as van Deceuninck – Quick-Step. Sprints winnen tegen een Merlier of Van der Poel gaan ze in principe niet doen, dus is het hun taak koers te maken met knechten als Tim Declercq en Stijn Steels. Of toont Mark Cavendish nu al dat hij helemaal terug is?

Een opvallende afwezige op de deelnemerslijst is Loïc Vliegen, het boegbeeld van Intermarché-Wanty-Gobert. Met Aimé De Gendt zakken ze wel met een waardige kopman af naar Le Samyn. Hij werd tenslotte vorig jaar nog tweede.

Tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne maakt John Degenkolb furore op de Oude Kwaremont en de Kluisberg. Ook het terrein van Le Samyn moet hem wel liggen. Iemand anders die zich toonde in het openingsweekend was Sep Vanmarcke in de Omloop, zeker een man om in de gaten te houden.

Andere kanshebbers zijn Jelle Wallays, Dimitri Claeys, Stan Dewulf en Hugo Hofstetter, de winnaar van vorig jaar.