Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De laatste voorjaarsklassieker: Luik-Bastenaken-Luik

Wat is het toch weer snel gegaan. Komende zondag is ‘La Doyenne’ de afsluiter van wat weer een attractief voorjaar was. We zagen renners bevestigen en verrassen, de strijdlust was er ook deze keer niet minder om. In Luik-Bastenaken-Luik kruisen de klassieke renners een laatste keer de degens om daarna te genieten van een welverdiende rustperiode, terwijl heel wat klimmers dit zien als een stevig aperitiefje voor de Giro.

Het vierde Monument wordt dit jaar voor even het derde, aangezien Parijs-Roubaix verplaatst is naar het najaar. Ondertussen zijn we toe aan de 107e editie van La Doyenne. Vorig jaar werden we nog op onze wenken bediend met een finale om u tegen te zeggen. Julian Alaphilippe, toen nog kersvers wereldkampioen, trok op de Roche-aux-Faucons stevig door. Alleen Marc Hirschi, Primož Roglič en Tadej Pogačar konden mee met de Fransman. Het groepje van vier leek alleen naar de finish te gaan, maar vanuit de achtergrond kwam Matej Mohorič nog opzetten. Die gokte meteen op z’n sprint, maar had geen jus meer in de benen. Na wat tumult in de sprint voelde Julian zich zegezeker, begon te vieren, maar net te vroeg. De sluwe Roglič kwam er nog net over en won zo zijn eerste Monument.

De absurde finish van vorig jaar, met Roglic die nog net voorbij een te vroeg juichende en later gediskwalificeerde Alaphilippe glipt.

4.000 hoogtemeters

Op het parcours van 259,1 km liggen elf officiële hellingen. We sommen ze even op:

1. Côte de la Roche-en-Ardenne (2,8 km aan 6,2%) 2. Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2%)
3. Côte de Mont-le-Soie (1,7 km aan 7,9%) 4. Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%)
5. Côte de Stockeu (1 km aan 12,5%) 6. Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%) 7. Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%) 8. Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%)
9. Côte de la Redoute (2 km aan 8,9%) 10. Côte de Forges (1,3 km aan 7,8%)
11. Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%)

Wie zijn de favorieten?

“Zondag in Luik gaan we de beste Julian Alaphilippe zien”, zei Dirk De Wolf in Extra Time Koers en daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. De Waalse klassiekers zijn hem echt op het lijf geschreven, dat bewees hij nog maar eens in de Waalse Pijl. Julian is dan ook zonder twijfel de kopman bij Deceuninck – Quick-Step en zal kunnen rekenen op heel wat steun van onder andere seizoensrevelatie Mauri Vansevenant. Zijn twee (?) grote uitdagers komen uit Slovenië. De deelname van Primož Roglič staat vast en op dit terrein heeft de renner van Jumbo-Visma wel al ervaring. In de vorm van zijn leven kan hij zichzelf opvolgen in Luik. Achter de deelname van die andere Sloveen, Tadej Pogačar, staat nog een groot vraagteken. Door een positieve coronatest mocht zijn ploeg, UAE Emirates, niet aantreden in de Waals Pijl. Uit frustratie fietste ‘Pogi’ dan maar zijn eigen koers in de Ardennen. Bekijk hier zijn waanzinnige trainingsrit op Strava. Als hij en z’n ploegmaats vandaag negatief testen, krijgen we ongetwijfeld weer een Sloveense tweestrijd.

Geeft Alejandro Valverde zichzelf een mooi verjaardagscadeau? De Murciaan wordt zondag 41 jaar en kan zijn vijfde Luik-Bastenaken-Luik winnen. Indien hij daarin slaagt, komt hij naast Eddy Merckx te staan. Het wordt moeilijk, maar in de Waalse Pijl stond hij toch maar weer mooi op het podium. In het kamp van Ineos Grenadiers mogen we vooral rekening houden met Tom Pidcock. De Britse neoprof bevindt zich in de Ardennen op zijn geliefkoosd terrein en kan zowat alles. Een renner als Maximilian Schachmann kan hier ook best uit de voeten. Hij werd derde in de Amstel Gold Race en tiende in de Waalse Pijl. David Gaudu en Michael Woods zijn maar twee van de andere mannen om mee rekening te houden. Beide renners deden het goed in de Waalse Pijl en wisten in het verleden ook al uitstekend te presteren in Luik. 

Nog meer namen die een rol van betekenis kunnen spelen, zijn: Adam Yates, Bauke Mollema, Benoît Cosnefroy, Tim Wellens, Jakob Fuglsang en Dylan Teuns.

Weet je nog: Neige-Bastogne-Neige

In Epic Ride neemt de hoofdredacteur van Cycling, Frederik Backelandt, je mee op de tocht die Bernard Hinault aflegde om zijn tweede Luik-Bastenaken-Luik binnen te rijven. Het was die dag in 1980 zo verschrikkelijk koud dat de meeste renners er gewoon de brui aan gaven. Hinault niet, de Fransman zette zijn epische rit door en won.