Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De onvergetelijke overwinning van Iljo Keisse in Turkije

Vandaag, op de dag af negen jaar geleden, wint Iljo Keisse de zevende etappe in de Ronde van Turkije. Wanneer hij er op 6 km van de streep alleen vandoor gaat, verloopt zijn tocht richting de finish niet zonder horten en stoten. Geanimeerd, dat was het zeker.

De Gentse pistier was er kort na de start in Kusadasi vandoor gegaan met medevluchters Andrey Zeits, Mikhail Ignatiev, Laurent Pichon, Damien Gaudin, Remy Cousin en Marek Canecky. Meer dan drie minuten kregen de koplopers niet van het peloton, maar de zeven hadden de wedstrijd goed ingedeeld en hielden nog anderhalve minuut van hun voorsprong over bij het ingaan van de laatste tien kilometer.

Al snel was duidelijk dat Keisse de man met de grootste motor in de ontsnapping was. Op vijf kilometer van het einde reed hij zijn medevluchters dan ook uit het wiel. De overwinning was nabij tot de laatste bocht… In een ietwat rare bocht naar rechts ging Iljo onderuit. Hij bleef ijzig kalm en sprong weer op z’n fiets. Niet voor lang want op de koop toe lag zijn ketting er ook nog eens af. Op dat moment lijken zijn winstkansen verkwanseld. Het peloton kwam met een rotvaart aanzetten, want daar zaten nog heel wat sprinters die eveneens belust waren op etappewinst. Op het beeld van de vaste camera zien we Keisse opduiken met achter hem een horde aan renners. Trekken, sleuren, zwoegen tot aan de finish. Hij haalt het, heel nipt, iets van een vijf meter. Een glansprestatie voor Iljo in het Turkse Izmir.

Bekijk hier de finale, de val en de spannende laatste kilometer, met uitleg van de tv-commentaren op Eurosport en van Keisse zelf: