Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De opvallende cijfers van Kittels vijfde zege

Eindelijk kregen we wat spanning in de vlakke, elfde Touretappe. Ja, het was opnieuw Kittel die won, maar Bodnar was wel heel dicht bij een verrassing en Groenewegen haalde opnieuw de hoogste topsnelheid.

Kittel is pas de tweede renner die er deze eeuw in slaagde om vijf ritzeges in één Tour te behalen. Mark Cavendish ging hem al driemaal voor. En met een eventuele overwinning op de Champs Elysées zou Kittel even goed doen als Cav in 2009: zes sprintzeges in één enkele Ronde van Frankrijk. Want zoals het er nu naar uitziet, is er helemaal geen kruid gewassen tegen de Duitse spurtbom van Quick-Step Floors.

Zoals zo vaak deze Tour kon Kittel nog vele meters goedmaken op zijn concurrenten die beter uit de startblokken waren geschoten. Hij reed de laatste 500 meter aan gemiddeld 64 km/u. Dylan Groenewegen volgde in zijn slipstream en haalde met 72,04 km/u (tgo. 71,24 km/u bij Kittel) wel de hoogste topsnelheid, maar maakt op geen enkel moment aanspraak op de zege. Deze prestaties zijn wel veelbelovend voor de jonge Nederlander. Edvald Boasson Hagen kon, zoals je ziet in de grafiek van Le Tour Data, wel veel langer een hoge snelheid aanhouden (terwijl Kittel later zijn duivels ontbond), maar zijn topsnelheid ligt met 67,8 km/u wel een pak lager.

Dat je niet alleen snel moet rijden in de sprint zien we aan het feit dat Alberto Contador na zijn val mocht accelereren tot 67,5 km/u om terug in het peloton te geraken. Benieuwd of hij in de bergen even goed op snelheid komt..

Maciej Bodnar zorgde voor een pijnlijkere statistiek. Hij reed namelijk 99,5% van de 203,5 km van deze elfde etappe aan de leiding, maar werd ondanks een sterke uitval – hij reed op 23 km van de streep weg van zijn twee medevluchters – toch gegrepen door het sprintende peloton op minder dan 300 meter van de finish. Dat Bodnar een stevige kluif was voor het peloton blijkt uit zijn gemiddelde snelheid in de laatste vijf minuten: 52,3 km/u. Frederik Backaert verzamelde intussen al 571 aanvalskilometers.

Het snelheidsverschil tussen Bodnar en Kittel:

Bekijk hier de laatste sprankeltjes hoop van Bodnar en de meesterlijke sprint van Kittel: