Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De Ronde van Strava

Nog meer dan na andere koersen was het uitkijken naar de Strava-gegevens na de Ronde van Vlaanderen. Was de sprint van Mathieu écht te zwak en hoe duidelijk was de verzwakking bij Wout? Wij verzamelden voor u de meest uitzonderlijke prestaties.

Het duo Oude Kwaremont en de Paterberg zijn zonder twijfel de twee meest iconische beklimmingen tijdens ‘Vlaanderens Mooiste’. Gelukkig werd daar ook een segment van gemaakt. Ben je verrast wanneer we zeggen dat Kasper Asgreen en Mathieu van der Poel daar een nieuwe KOM hebben neergezet? Beide renners deden over de afstand van 5,39 km 8 minuten en 50 seconden, wat goed is voor een gemiddelde snelheid van 36,6 km/u. Van Mathieu kregen we ook zijn vermogen te zien: een gemiddelde van 420 watt met pieken tot wel 1010 watt.

De machine waarmee Asgreen zijn kunstje klaarspeelde, maakte gebruik van de Roval Rapide-wielen met gewone bandjes, zoals wij die op de fiets gebruiken (geen klassieke tubes, dus), in dit geval de Specialized Turbo Cotton Hell of the North van 28 millimeter breed met binnenbandjes:

In het segment van de laatste 38 km van de Ronde werden alle records verpulverd door het peloton van 2021. Het zijn opnieuw Van der Poel en Asgreen die hier de KOM nemen. Zowel Mathieu als Kasper deden 52 minuten en 10 seconden over de afstand, dat komt neer op een gemiddelde snelheid van 43,8 km/u. Het enige plaatsje dat niet dateert uit de editie van dit jaar, is plek drie. Die wordt nog steeds bekleed door ene Niki Terpstra na de tweestrijd met Alexander Kristoff in 2015. De Noor won trouwens nipt in de sprint van de Nederlander.

Dat Wout van Aert moest passen op de uitloper van de Oude Kwaremont is ook duidelijk te zien op zijn Strava-file. Blijkbaar verloor hij bij een val op 70 km van de streep zijn Garmin, waardoor hij zijn bestand van Velon moest importeren en we geen vermogen zien. Op de dubbel Oude Kwaremont en Paterberg is hij 1,2 km/u trager van Van der Poel.

De aanhouder wint (ook in de sprint)

Bovenaan de gegevens van Asgreen (die geen wattagedata op Strava plaatste) en onderaan Van der Poel (die nog altijd een stevige sprint reed). (afbeelding: Strava)

De sprint was bijna een kopie van de vorige editie. Van der Poel als een volleerde pistier op kop met ditmaal de hete adem van Asgreen in z’n nek. Op 250 meter van de meet zette de Deen hevig aan. Hij zette aan vanaf een snelheid van ongeveer 47 km/u en knalde door tot aan een slordige 60 per uur. Van der Poel daarentegen ontwikkelde een enorme krachtexplosie wanneer Asgreen aanzette, maar kon die niet vasthouden. Na een piek van bijna 1500 watt zakte het na tien seconden als een pudding in elkaar bij de Nederlander, op het moment dat hij Asgreen de overhand zag nemen. De Deen plaatste de gegevens van zijn powermeter niet online – vandaar dat er staat ‘geschat vermogen’ – maar het lijkt erop dat de inschatting van Strava wat aan de lage kant is. Bekijk hieronder nog eens de sprint:

Anthony Turgis was dan weer de snelste op de Koppenberg, volgens Strava althans. Het was waarschijnlijk Julian Alaphilippe die de snelste tijd neerzette op de kuitenbijter van 1,62 km. Turgis trapte een gemiddeld vermogen van 482 watt. Ondanks stijgingspieken tot wel 22%, bleef de renner van Total Direct Energie boven de 30 km/u gemiddeld. Mathieu van der Poel en Wout van Aert vervolledigen de top drie.

Wie zich de uitzending van zondag nog goed herinnert, weet dat de Marlboroughstraat ook enkele keren genoemd werd. De beklimming werd voor het eerst opgenomen in de Ronde van Vlaanderen en was de zevende helling van de dag tussen de Molenberg en de Berendries. De KOM gaat naar Michael Valgren Andersen. De 2,25 km waren als een toetje voor de Deen die er met een snelheid van 44 km/u overvloog, goed voor een gemiddeld vermogen van 357 watt. Tweede in het lijstje is Jonas Rutsch van EF Education-Nippo die maar één seconde moet prijsgeven op z’n ploeggenoot.