Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De smaakmakers van de Giro

Wie worden de blikvangers in het Giropeloton? Wij selecteerden acht renners om reikhalzend naar uit te kijken.

Mathieu van der Poel

Opvallend nieuws vlak na zijn geslaagde comeback in Milaan-Sanremo: Mathieu van der Poel waagt zich dit jaar aan de dubbel Giro-Tour! En niet om de hoop te vullen! ‘MVDP’ droomt van de ‘maglia rosa’ in de eerste week. Haalbaar? Jazeker, want de finale van de openingsrit lijkt op zijn lijf geschreven. Vanuit het centrum van Visegrad klimt de weg 5 kilometer naar de finish aan het koninklijk paleis, aan een stijgingsgraad van circa 5%. Gesneden koek voor Van der Poel en allicht net te zwaar voor de pure sprinters. Mocht het toch niet meteen lukken, dan kan hij daags nadien iets rechtzetten in de glooiende individuele tijdrit van 9,2 kilometer. De aankomst op de Etna is allicht te hoog gegrepen, maar in de daaropvolgende sprint- en heuvelritten liggen wel weer mogelijkheden. Eén ding is zeker: het debuut van ‘Matje’ in de Ronde van Italië zal niet onopgemerkt voorbijgaan!

Tom Dumoulin

Tim Merlier, Thomas De Gendt, Wilco Kelderman, Bauke Mollema …: de Lage Landen zullen zich niet onbetuigd laten in de Ronde van Italië. Maar de man die tegen wil en dank samen met Mathieu van der Poel de voornaamste plek in de spotlights zal opeisen, is Tom Dumoulin. Vijf jaar na zijn Girozege en een jaar na zijn veelbesproken koerssabbatical hoopt de ‘Vlinder van Maastricht’ de ronderenner in zichzelf terug te vinden. Een teleurstellende UAE Tour, een coronabesmetting en een opgave in de Ronde van Catalonië bemoeilijkten zijn voorbereiding, maar in de Volta Limburg Classic en de Amstel Gold Race kwam Dumoulin toch weer boven water. Via een hoogtestage in Tenerife scherpte hij zijn vormpeil nadien verder aan. De conditionele basis is smal, dus het is koffiedik kijken of Dumoulin een rol van betekenis kan spelen in deze Giro. Maar zoals hij zelf aangaf na de Amstel Gold Race: hij heeft al vaker gekke dingen laten zien na een tumultueuze aanloop. De wens is de vader van de gedachte …

  • Richard Carapaz
  • Simon Yates
  • Tom Pidcock
  • Mark Cavendish
  • Caleb Ewan
  • Biniam Girmay

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!