Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De valstrikken van het opnieuw mogen fietsen in groep

België is een nieuwe fase ingegaan van de exit uit de 'lockdown light' tegen de verspreiding van het coronavirus. Niet alleen mogen kappers opnieuw de deuren openen, maar ook (fiets)groepen van maximaal 20 personen mogen in clubverband terug buiten komen. Daar zitten wel enkele gevaren aan vast ...

Op de website van het Crisiscentrum wordt verwezen naar Sport Vlaanderen voor meer info over de mogelijkheid om te sporten in groepsverband. Daar staat te lezen: “Fietsen en wandelen in groep zijn enkel toegestaan als de tochten georganiseerd zijn door een club of een vereniging, en dat met maximaal 20 personen, steeds in de aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter. En altijd op 1,5 meter van de andere personen. Wil je wandelen of fietsen in niet-georganiseerd verband? Dan mag je buiten sporten met iedereen die onder hetzelfde dak woont en/of met twee (altijd dezelfde) personen. Je dient altijd de ‘social distancing’-maatregelen (afstand van 1,5 meter) en hygiënische maatregelen in acht te nemen.”

Cycling Vlaanderen specifieert de regels nog iets meer: het maximumaantal van 20 personen is enkel van toepassing voor officiële clubs en teams – vriendengroepjes hebben dus geen toelating om met meer dan drie te rijden. Kleinere groepen zijn bovendien aanbevolen. Zo beperk je het risico op een verdere verspreiding van het virus. Bewaak de social distancing zowel zijdelings als voor/achter, maar hinder daardoor geen andere weggebruikers. Groepen moeten steeds vergezeld zijn van een wegkapitein/coach/trainer/initiator. Hij/zij draagt de verantwoordelijkheid van de groep.

De wielerbond raakt enkele belangrijke punten aan. Het hoeft niet te verbazen dat anderhalve meter afstand houden weleens voor problemen zou kunnen zorgen op de weg. Als je gewoon achter elkaar fietst, blijft je gezicht gemakkelijk op anderhalve meter afstand van het gezicht van je voorganger, maar om veilig naast elkaar te rijden, is er al veel meer ruimte nodig. Daarom fiets je met jouw groep best niet op drukke wegen of op fietsroutes die druk worden bezocht door andere fietsers en wandelaars. Daarbij denken we meteen aan jaagpaden en knooppuntroutes (klik hier voor onze tips om betere routes te maken). Het kiezen voor kleinere groepjes is dan ook een uitstekende tactiek. Vlieg er dus niet meteen in met de volle twintig man in één groep, maar bouw gestaag op, zodat je kan beoordelen wat de veilige praktijken zijn in de huidige omstandigheden.

We leggen er ook graag nog eens de nadruk op dat de regel van 20 sporters enkel geldig is in officieel clubverband (ook wielertoeristenclubs en verenigingen zoals Okra) en met een duidelijke wegkapitein binnen de rangen (vanaf 15 man, daaronder mag dat gewoon een coach of begeleider zijn). Een wegkapitein moet ten minste 21 jaar zijn en om de linkerarm een band dragen met de nationale driekleur en het woord ‘wegkapitein’ (zoals op bovenstaande foto van Fashion For Cycling). Aan kruispunten zonder verkeerslichten kan de wegkapitein het verkeer stilleggen met een verkeersbordje en aanwijzingen geven terwijl de groep oversteekt. Enkele politici zwakten intussen al de begrippen ‘club’ en ‘begeleider’ af, maar we blijven oproepen tot voorzichtigheid, het beperken van risico’s en het kiezen van de veiligste opties.

Voorts blijven de regels gelden die we eerder al bespraken in dit artikel en aanvulden met extra tips. De ultieme tip blijft: laat het gezond verstand zegevieren!