Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De VS in tweeën delen

Veel toerfietsers dromen ervan: de Verenigde Staten doorkruisen op de fiets. Dit keer niet van oost naar west of omgekeerd, maar van noord naar zuid. 'The Great Divide' doet het.

‘The Great Divide’ is een uitdagende mountainbiketocht van 4.417 km door het hart van de Rocky Mountains tussen Canada en Mexico. De route zigzagt langs de Continental Divide, de geografische lijn die het continent in tweeën deelt. De expeditie begint 20 augustus 2013 in Banff, Canada en eindigt 4 oktober 2013 aan de Mexicaanse grens in de buurt van Antelope Wells.

De route is voor ongeveer 75 procent onverhard en volgt verkeersluwe wegen door bossen, prairie, woestijnen en afgelegen dorpen. De kans om oog in oog te staan met een grizzly of zwarte beer is waarschijnlijk groter dan te worden aangereden door een auto.

‘The Great Divide’ is uitgezet door de Adventure Cycling Association en zij hebben die in 1998 gepubliceerd als ’s werelds langste mountainbikeroute. Tot nu toe is de route alleen volbracht door avonturiers die hun eigen bagage op de fiets meenamen. Dit keer zorgt de organisatie voor de bagage, regelt de accommodatie, bereidt de maaltijden en ondersteunt de deelnemers op de route. De organisatie heeft in het verleden fietsexpedities gedaan zoals ‘Paris-Dakar by Bike’ (7.200 km) en ‘The Andes Trail’ (11.000 km).

National Geographic heeft de tocht opgenomen in de lijst van 100 beste avonturen in Noord-Amerika. Het tijdschrift heeft The Great Divide gekwalificeerd als “ongekende verlatenheid, en een gevoel van hoe het land eruit zou zien als wildernis de regel was, en niet de uitzondering”.