Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De wereldtitel van Remco Evenepoel in 10 straffe cijfers

Straf, straffer, strafst … Merckxiaans. Superlatieven schieten tekort om de wereldtitel van Remco Evenepoel te beschrijven. Tien cijfers die zijn unieke prestatie extra glans geven.

25,8

De afstand die Remco Evenepoel solo aflegde richting eeuwige roem. Medevluchter Alexej Lutsenko kraakte op de voorlaatste beklimming van Mount Pleasant. Het was al sinds 1968 geleden (Vittorio Adorni in Imola) dat de kersverse wereldkampioen een langere solo uit zijn kuiten schudde.

2’21”

De achterstand die Evenepoel zijn eerste achtervolgers Christophe Laporte en Michael Matthews aansmeerde. Ook dat was al 54 jaar geleden (sinds de 9’51” van Vittorio Adorni in 1968). Slechts acht keer slaagde een nieuwe wereldkampioen erin om met een grotere voorsprong de finish te bereiken.

42,2

De gemiddelde snelheid die de Aerokogel van Schepdaal gisteren liet noteren (volgens zijn persoonlijk Strava-profiel). En dat over een afstand van 263,75 kilometer met bijna 4000 hoogtemeters! Tijdens zijn 25,8 kilometer lange solo krikte hij zijn tempo zelfs op tot 45,3 kilometer per uur.

21’29”

Dat de nieuwe wereldkampioen gisteren vloog, blijkt ook uit het feit dat hij de Strava-KOM pakte op het lokale stadscircuit in Wollongong. Hij had slechts 21 minuten en 29 seconden nodig om het voorlaatste lusje van 16,93 kilometer af te werken. Goed voor een gemiddelde snelheid van 47,3 kilometer per uur.

7

Met zijn 22 jaar is Remco Evenepoel de zevende jongste wereldkampioen uit de geschiedenis. Enkel onze landgenoten Karel Kaers, Jean-Pierre Monseré, Eddy Merckx en Georges Ronsse waren nog een tikkeltje jonger, net als de Amerikanen Lance Armstrong en Greg LeMond. Met deze laatste heeft Evenepoel ook gemeen dat er amper vier jaar tussen zijn wereldtitel bij de junioren en de profs zat.

19

Remco Evenepoel is de negentiende Belg die zichzelf wereldkampioen wielrennen mag noemen. Het goudhaantje van ‘The Wolfpack’ volgt Philippe Gilbert op, die tien jaar geleden de titel veroverde in Valkenburg. Geen enkel ander land doet beter.

27

Wollongong 2022 is de 27ste Belgische wereldtitel in totaal. Enkel Briek Schotte, Georges Ronsse, Freddy Maertens, Rik Van Looy, Eddy Merckx en Rik Van Steenbergen slaagden erin om meer dan één regenboogtrui te veroveren. Een lijstje waarin Remco Evenepoel op termijn niet zou misstaan!

4

Een statistiek die intussen al een paar keer passeerde, maar die we voor de volledigheid toch zeker willen meegeven: Remco Evenepoel is de vierde renner uit de wielergeschiedenis die in één seizoen een Monument, een grote ronde én het WK won. Zijn voorgangers heten Alfredo Binda, Eddy Merckx en Bernard Hinault. Geen slecht gezelschap!

1

Hoewel de Vuelta lange tijd beschouwd werd als de ideale voorbereiding op het WK, was er nog nooit een renner in geslaagd om achtereenvolgens de rode trui én de regenboogtrui te veroveren sinds de Ronde van Spanje naar het najaar verhuisde. Tot gisteren … Remco Evenepoel is de allereerste regerende Vueltawinnaar die wereldkampioen werd.

15

Het WK in Wollongong was al de vijftiende UCI-zege voor de Kannibaal van Schepdaal dit seizoen. Daarmee voert hij de internationale zegeranking aan. Tadej Pogacar telt (voorlopig) één zege minder, Evenepoels ploegmaat Fabio Jakobsen heeft dertien overwinningen achter zijn naam staan.