Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Deze hellingen leiden naar de zege in de Ronde van Vlaanderen

Eén echt grote verandering in het parcours van de Ronde van Vlaanderen zondag: geen Muur van Geraardsbergen. Door de inkorting tot 241 km was er geen ruimte voor dit monument, maar er blijven nog altijd 17 hellingen over. We bekijken ze in detail.

In de plaats van 270 kilometer blijft er nog altijd 241 kilometer over om de tanden op stuk te bijten, maar dat betekent wel dat we de legendarische Muur moeten missen. Daarnaast zien we slechts kleine verschillen, zoals de Eikenberg en de Valkenberg die er bijkomen. De Kattenberg wordt de opener, voor de renners voor de eerste keer over de Kwaremont moeten. De startplaats situeert zich nog steeds in Antwerpen en de apotheose vindt plaats op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen moet het doen met 135 km in plaats van 157 kilometer.

Een sleutelrol is opnieuw weggelegd voor het duo Oude Kwaremont en Paterberg, met respectievelijk drie en twee passages. Ook het totaal aantal hellingen, maar liefst 17, blijft bewaard. Door het wegvallen van de Muur en Ten Bosse komt de minder bepalende Valkenberg in de plaats. De wedstrijd zal normaal openbarsten vanaf de tweede lus, die begint met Oude Kwaremont en Pater. De eerstvolgende in het rijtje van cruciale hellingen in de finale is al meteen de Koppenberg, op 45 km van de finish, gevolgd door de kasseien van de Mariaborrestraat met daarna de Steenbeekdries en de Taaienberg. Vervolgens is er de Kruisberg, via de kasseien van de Oudestraat (de laatste van zes kasseistroken) in Ronse, met tot slot het ultieme tweeluik Oude Kwaremont en Paterberg. Daarna resten er nog 13 vlakke kilometers tot de eindmeet in Oudenaarde. Ontdek hieronder alle hellingen op een rijtje en klik op de naam om meer info (lengte, percentages, locatie, Strava-segment) over de klim te zien.

Om samentroepingen – en dus kans op besmettingshaarden – te vermijden, worden start- en aankomstlocaties afgeschermd en zijn de hellingen en kasseistroken verboden voor publiek. De organisatie roept dan ook op om gewoon de koers op tv te volgen. Je zet je maar beter vroeg klaar, want de aankomst wordt verwacht tussen 15u30 en 16u15. 

Vorig jaar ging de eindzege naar de Italiaan Alberto Bettiol. Hij haalde het toen afgescheiden voor de Deen Kasper Asgreen en Alexander Kristoff, de eindlaureaat van 2015. Uiteraard kijkt iedereen dit jaar uit naar een zinderend duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar met namen als wereldkampioen Julian Alaphilippe, Mads Pedersen, Bettiol, Vanmarcke, Naesen, Trentin, Benoot, Kragh Andersen, Lampaert … moet er altijd rekening worden gehouden.

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen start en finisht in Oudenaarde na 135 kilometer. In het parcours zien we toch ook een stevig elftal van beklimmingen, met eenmaal het duo Oude Kwaremont/Paterberg. Zondag gaan we op zoek naar een opvolgster voor Marta Bastianelli, die in een langgerekte sprint Annemiek van Vleuten en de immer grappige Cecilie Uttrup Ludwig achter zicht hield. Van Belgische kant is het vooral uitkijken naar Lotte Kopecky en Jolien D’hoore , die allebei in goede doen zijn. Grace Verbeke is de enige Belgische die er ooit in slaagde de Ronde van Vlaanderen op haar naam te schrijven. Zij won in 2010.

Hellingen van de Ronde 2020

Ronde van Vlaanderen (profs)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Kattenberg

Oude Kwaremont

Kortekeer

Eikenberg

Wolvenberg

Leberg

Berendries

Valkenberg

Kanarieberg

Oude Kwaremont

Paterberg

Koppenberg

Steenbeekdries

Taaienberg

Kruisberg

Oude Kwaremont

Paterberg