Deze maand in Cycling

Preview: Tour de France

De 109e Ronde van Frankrijk gaat op 1 juli van start in het Deense Kopenhagen en eindigt 23 dagen later traditiegetrouw op de Champs-Élysées in Parijs. Tussendoor krijgen de renners een uiterst gevarieerd menu voorgeschoteld: waaiers, kasseien, grindstroken, ‘punchy’ finishes, loodzware aankomsten bergop en een lange individuele tijdrit van 40,7 kilometer. Eén ding is nu al zeker: wie kans wil maken op Tourwinst, moet van alle markten thuis zijn.

Lees meer

Enquête: de Tour in 10 vragen

Tien hamvragen over de Ronde van Frankrijk, deskundig beantwoord door vijf experts: Jelle Vanendert, Lucien Van Impe, Dirk De Wolf, Serge Pauwels en Cycling-journalist Dirk Van Thuyne.

Lees meer

Preview: Tour de France Femmes

Eén langgerekte spanningsboog: zo zou je het parcours van de eerste Tour de France Femmes kunnen omschrijven. De wedstrijd speelt zich integraal af in het noordoostelijke deel van Frankrijk. Koersdirectrice Marion Rousse zocht en vond enkele symbolische locaties die deze vrouwelijke Tour een bijzonder cachet geven.

Lees meer

Portret: Jan Ullrich in 5 momenten

25 jaar geleden won Jan Ullrich zijn eerste en enige Tour de France. Een jubileum dus voor ‘Der Jan’, die naast zijn eindzege in 1997 ook vijf keer tweede werd in ‘La Grande Boucle’. Aan de hand van vijf sleutelmomenten blikken we terug op zijn roemrijke carrière, die hoge pieken en diepe dalen kende.

Lees meer

Reportage: het enigma Anquetil

Jacques Anquetil (1934-1987) wint in 1957 zijn eerste van vijf Rondes van Frankrijk. Nauwelijks dertig jaar later – op zijn 53ste – verliest ‘Maître Jacques’, een van de meest kleurrijke en raadselachtige figuren uit de wielergeschiedenis, de strijd tegen kanker. Een terugblik op zijn eerste Tourzege, zijn opmerkelijke levensloop en onze visite in Anquetils kasteel in Normandië …

Lees meer

Duel: Canyon Speedmax versus Trek Speed Concept

Terwijl het kwijl zich langs de mondhoeken een weg baant, turen we naar de Canyon Speedmax CFR Disc TT en de Trek Speed Concept SLR 9 eTap. Twee extreem snelle fietsen. De ene in full tijdritmodus, de andere met ook fijne functies voor de (amateur)triatleet. Een duel op het scherpst van de snee.

Lees meer

Slipstream: De Melkerie

Wanneer we afspreken met De Melkerie, ongetwijfeld West-Vlaanderens bekendste trainingsgroep, treffen we een sterk onthoofd gezelschap aan. Niet dat er een haar in de boter zit, integendeel, maar met z’n allen samen fietsen blijkt tegenwoordig bijzonder moeilijk voor deze olijke bende. De Melkerie ontstond in de shirts van de Topsport Vlaanderen-ploeg, maar intussen domineren de kleuren van Quick-Step Alpha Vinyl. En dus deed de service course van ‘The Wolfpack’ in Wevelgem dienst als vertrekpunt van onze gezamenlijke rit.

Lees meer

Pauze: crisis in het jeugdwielrennen

Het zijn moeilijke tijden voor onze koersende jeugd. Door de coronapandemie werden de voorbije twee jaar heel wat nieuwelingen-, junioren- en beloftewedstrijden geannuleerd en gooiden verschillende organisatoren de handdoek definitief in de ring. Gelukkig zijn er ook mensen die koppig tegen de stroom in blijven varen, uit de liefde voor de sport. Een van hen is Marc Verbeeck, zaakvoerder van kledingfabrikant Vermarc Sport en bezieler van het ‘Vermarc Cycling Project’: een verzameling meerdaagse jeugd- en dameswedstrijden in Vlaams-Brabant, voorafgegaan door de GP Vermarc Sport in Wezemaal.

Lees meer