Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Directeur Sportif: Richard Groenendaal

In de rubriek ‘Directeur Sportif’ leggen we een ploegleider, teammanager of sportief verantwoordelijke telkens vijf pertinente vragen voor. Ditmaal wenden we ons tot Richard Groenendaal (50), die sinds 1 september aan de slag is als ploegleider van het mannenteam bij Pauwels Sauzen-Bingoal.

Twaalf jaar geleden hing je je crossfiets aan de haak, maar je bent altijd actief gebleven in het veldrijden, onder andere als gewaardeerd analist. Welke rol vervul je nu bij Pauwels Sauzen-Bingoal? Wat kan je het team bijbrengen?

“Ik ben nog maar pas aan boord. Ik ben nu vooral bezig met observeren om het team zo beter te leren kennen. Het zal mijn taak zijn om de individuele renners bij te sturen waar nodig. Iedereen heeft zijn eigen trainer, maar het is de bedoeling om dit binnen de ploeg meer te stroomlijnen. Dan gaat het ook over de opmaak van het wedstrijdprogramma, materiaalkeuze enzovoort.”

Met Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt telt jullie team drie volwaardige kopmannen. Hoe willen jullie hen – beter dan de voorbije jaren – op één lijn krijgen?

“Het is onvermijdelijk dat ze elkaar zullen tegenkomen in koers. Iedereen wil het maximale uit zijn carrière halen en als puntje bij paaltje komt, blijft veldrijden een individuele sport. In tegenstelling tot het wegwielrennen is het dus onmogelijk om vanaf het seizoensbegin een strikte hiërarchie op te leggen. Als ploegleider kun je enkel vragen dat de renners hun gezond verstand gebruiken en elkaar niet in de weg rijden. Op het einde van het seizoen – wanneer de prijzen in de klassementen verdeeld worden – is dat anders. Dan kan het gebeuren dat ik als ploegleider knopen zal moeten doorhakken, in eer en geweten. Wie weet helpt de uitbreiding van de Wereldbeker een handje, want de drie klassementen combineren wordt zo goed als onmogelijk. De renners zullen meer dan ooit keuzes moeten maken.”

Lees het volledige artikel in de vijfde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!