Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dit moet je onthouden van het veldritseizoen

Het veldritseizoen zit er weer op. Ook deze winter was de cyclocross aangenaam om volgen. Nu de laatste wedstrijd gereden is, blikken we terug op de opvallendste overwinningen.

Iserbyt overklast iedereen in Koppenbergklassieker

Torus

De wedstrijd in Oudenaarde gaat al even door het leven als de Koppenbergcross. Zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert is het uitkijken naar namen als Eli Iserbyt en Toon Aerts. Het is die laatste die bij aanvang van de race de forcing voert. Een groepje van vier blijft een paar rondes vooraan ronddraaien tot Aerts en Iserbyt er een eerste keer vandoor gaan. Echt doorjassen doen de twee niet en zo keren Quinten Hermans, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout terug. Iserbyt vindt het welletjes en begint even nadien aan een ranselpartij. Na meerdere aanvallen laat hij zijn tegenstanders achter zich. De West-Vlaming blijft doorduwen en weet als eerste boven te komen op de Koppenberg. Van der Haar is de betere in het kamp Nys en eindigt tweede voor ploeggenoot Aerts.

Pidcock ontbindt zijn duivels in Gavere

Torus

Al van bij de start neemt Tom Pidcock het heft in eigen handen. Na een mindere start vliegt hij als een raket voorbij van der Poel. Ook Van Kessel en Hermans kunnen geen weerstand bieden. Mathieu van der Poel heeft in de gaten dat hij de jonge Brit niet mag laten wegrijden en zet zich op het wiel. In de achtergrond vormt de rangorde zich naargelang het vormpeil. Enkel Toon Aerts kan zich nog even vastklampen aan de twee kopmannen. Halfcross besluit Pidcock zijn cadans op te drijven. Net op dat moment moet Van der Poel even uit het pedaal om voet aan grond te zetten. De Brit gaat begeesterend verder en bouwt een voorsprong uit van twaalf seconden. De steile kantjes worden met allure genomen, de motor valt niet meer stil. Het is weinigen gegeven om Van der Poel te verslaan, maar in Gavere was Pidcock simpelweg de betere.

Drie voor de prijs van één in Namen

Torus

Namen heeft het geluk de eerste cross van het seizoen te zijn met alle hoofdrolspelers. Na een snelle start moet een van hen er de brui aan geven. Eli Iserbyt kampt met een technisch mankement en is op lopen aangewezen. De West-Vlaming moet achtervolgen en zal niet meer vooraan meestrijden voor de podiumplaatsen. Pidcock geeft de indruk zijn kunstje van een week eerder over te doen en zet meteen druk op zijn achtervolgers. Achter de Brit vormt zich een alliantie tussen Michael Vanthourenhout, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De drie zijn op achtervolgen aangewezen. Vanthourenhout kan het tempo niet blijven volgen en rijdt de wedstrijd uit op zijn eigen tempo. Vooraan wordt alles in gereedheid gebracht voor een spetterend schouwspel. Het is lang geleden dat de kop van de wedstrijd op het eind nog zo dicht bij elkaar lag. Van Aert komt net op tijd op dreef en rijdt het gat naar de Brit dicht met Van der Poel in het wiel. In de voorlaatste ronde is het die laatste die ervandoor gaat. De Nederlander geeft het volle pond terwijl het achter hem uit elkaar valt. De drie koplopers nemen afstand van elkaar en gaan zo de laatste ronde in. Van der Poel pakt de zege in een beklijvende cross. Van Aert en Pidcock vervolledigen het podium.

Stoempen door de modder in Dendermonde

Torus

Storm Bella zorgt voor zompige weilanden in Dendermonde. De bakken regen toveren iedereen om tot modderduivel. Van Aert is vroeg in de cross aangewezen op achtervolgen nadat zijn fiets en die van van Kessel in elkaar haken. Op het lange rechte stuk schakelt de Lillenaar een versnelling hoger richting de kop van het pak. Niet veel later komen de winnaar van Milaan-Sanremo en die van de Ronde van Vlaanderen samen met achter hen een gapend gat. Het is Van Aert die zich volledig in z’n sas voelt op deze loodzware omloop. In de komende rondes bouwt hij zijn voorsprong alleen maar verder uit. Hij rijdt de meet over met een verbluffende twee en een halve minuut voorsprong op de wereldkampioen. Toon Aerts is ’the best of the rest’.

30-31/01: Oostende kleurt oranje

Torus

Het hoogtepunt van elk veldritseizoen is ditmaal in eigen land. Na heel wat twijfel over het al dan niet afgelasten van het WK kan het uiteindelijk toch doorgaan. Geen junioren, wel beloften en elites. Op zaterdag is de eerste wereldkampioen bekend. Pim Ronhaar rijdt zijn concurrenten aan flarden en schenkt zo het eerste goud aan het Nederlandse kamp. In de namiddag kroont Lucinda Brand zich na een boerenseizoen als wereldkampioene. Zondag is Fem van Empel de derde Nederlandse die de regenboogtrui mag aantrekken. Het slotakkoord is voor de elite mannen. Zoals verwacht wordt het een tweestrijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Na een val van de Nederlander ziet het er rooskleurig uit voor onze landgenoot. Lang duurt het sprookje niet want ook hij kent pech met een lekke band. Van der Poel kan daardoor makkelijk terugkeren en zet zich zelfs voorbij de Lillenaar op kop. De doodsteek dient hij toe op de steile brug die de verbinding vormt tussen het strand en de hippodroom. Het vierde goud van het weekend gaat opnieuw naar Nederland. Van Aert komt binnen op 37 seconden en moet tevreden zijn met zilver. Toon Aerts, die nog in zijn reserves moet duiken om een aanstormende Pidcock van zich te houden, wordt derde.

De dominantie van Brand

Torus

Lucinda Brand heeft er een topseizoen opzitten, misschien wel het beste ooit van de Nederlandse. Ze is winnares van alle klassementscrossen: de Wereldbeker, de Superprestige en de X2O Badkamers Trofee. Als kers op de taart wordt ze eind januari wereldkampioene veldrijden. Zonder twijfel is dat haar meest smaakmakende overwinning, ondanks het ongelukkige contact op het einde. Dat er drie Nederlandse rensters op het podium zouden staan, was al lang een zekerheid. De volgorde is andere koek. De eerste ronde wordt gekenmerkt door heel wat valpartijen, onder wie ook Ceylin del Carmen Alvarado en Sanne Cant. Denise Betsema kan zichzelf niet inhouden in het zand en bouwt stilaan een voorsprong uit op Brand. Ondertussen voegt Worst zich bij Brand om samen in de achtervolging op de Texelse te gaan. De drie dames gaan samen de laatste ronde in om jacht te maken op de wereldtitel. Betsema is de mindere van de drie en moet de rol lossen. Worst stribbelt nog goed tegen, maar na contact en een val in de slotfase gaat de wereldtitel definitief naar Brand.