Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Do’s & Don’ts: Vermoeidheid overwinnen

Wat doe je wanneer je vermoeid bent? Ga je toch gewoon trainen om als het ware 'door je vermoeidheid heen te fietsen'? Of moet je luisteren naar je lichaam en laat je de fiets dus best even aan de kant? We beantwoorden het in de Do's & Don'ts van het februarinummer!

Wim Van Hoolst, coach bij Energy Lab: “Eerst en vooral komt het erop aan om de oorzaak van je vermoeidheid te achterhalen. Is ze te wijten aan externe factoren zoals stress of slaapgebrek, dan moet je daar in de eerste plaats iets aan doen en vergt dat in principe niet meteen een aanpassing van je trainingsregime. Al is het wel belangrijk om die zaken aan te pakken, want ze zorgen ervoor dat je minder goed recupereert en dus (extra) vermoeidheid opbouwt. 

Let wel: vermoeidheid opbouwen hoeft op zich niet negatief te zijn. Er bestaat namelijk een onderscheid tussen functionele en niet-functionele overreaching (vermoeidheid). Het is niet abnormaal dat je je wat afgepeigerd voelt wanneer je intensieve trainingsdagen achter de rug hebt. Integendeel: op een bepaald moment in je trainingsproces moet je wat vermoeidheid opstapelen als je nog beter wil worden. Maar dat is gepland en noemen we dus ‘functionele’ overreaching. Zolang je naar behoren recupereert en de beoogde trainingsbelasting goed verteert, hoef je je geen zorgen te maken. Bouw je echter vermoeidheid op zonder dat het gepland is ? je recupereert minder snel of wordt ziek en blijft toch doortrainen ? dan spreken we van ‘niet-functionele’ overreaching. Daar moet je vaak veel langer van herstellen ? in het slechtste geval tot enkele weken.

Niet-functionele overreaching houdt met andere woorden bepaalde risico’s in. Vandaar dat ik geen fan ben van het concept ‘door je vermoeidheid heen fietsen’. Een (over)vermoeid lichaam is niet trainbaar, dus ondanks alles toch gaan fietsen, zal je weinig opleveren. Vergeet niet dat rust en recuperatie eveneens cruciale factoren zijn in een trainingsproces. Vandaar dat het voor recreanten hoe dan ook aan te raden is om na twee opeenvolgende trainingsdagen telkens een dag herstel in te lassen. En wees gerust: als je voordien telkens op een opbouwende manier je trainingen hebt kunnen afwerken, verlies je geen conditie als je een week niet fietst. Blijf dus even aan de kant als het je wat te veel geworden is en beleef wat quality time met je vrienden of geliefden. Als je de fiets écht niet kan missen, kan een gezapig recuperatieritje geen kwaad, maar doe het in ieder geval rustig aan. Merk je dat het na een week nog niet veel beter is, dan kan je verdere stappen ondernemen en bijvoorbeeld bloed laten trekken.

Lees het volledige artikel in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies