Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Drie buitenlandse talenten om naar uit te kijken

Nu het WK veldrijden achter de rug is, verschuift de focus beetje bij beetje naar het wegseizoen. Vorige week ontdekten we drie beloftevolle Belgische nieuwkomers, ditmaal reikt onze blik voorbij de landsgrenzen. Maak kennis met drie jonge buitenlanders die al heel wat adelbrieven kunnen voorleggen: Biniam Girmay Hailu, Luke Plapp en Filippo Baroncini.

Biniam Girmay Hailu (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)

Eind september aanschouwden we in Leuven een prachtig tafereel. Een handvol extatische Eritreeërs trokken tot in de vroege uurtjes door de binnenstad en beleefden duidelijk de tijd van hun leven. De man die verantwoordelijk was voor dit feestgedruis heet Biniam Girmay Hailu. Het 21-jarige toptalent was enkele uren voordien tweede geëindigd in het WK voor beloften. Winst zat er niet in, maar in de sprint voor het zilver gaf hij iedereen gladjes het nakijken.

De ontbolstering van Girmay kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Hij proefde vorig seizoen al van een rist profkoersen en liet enkele mooie resultaten optekenen: winst in de Classic Grand Besançon Doubs (waar hij onder meer Nairo Quintana en Thibaut Pinot klopte), vijfde in de Gran Piemonte, zevende in de Druivenkoers … 2022 wordt zijn eerste volwaardige seizoen op WorldTour-niveau. Dat begon alvast goed, want Girmay won de Trofeo Alcúdia (lees: de tweede wedstrijd van de Challenge Mallorca). Kan dit fenomeen in wording het Afrikaanse wielrennen de komende jaren definitief op de kaart zetten?

De eindsprint in de Trofeo Alcúdia 2022, gewonnen door Biniam Girmay Hailu.

Luke Plapp (INEOS Grenadiers)

Een van de eerste zeges op de weg dit jaar kwam op naam van Luke Plapp. De 21-jarige Australiër werd nationaal kampioen na een indrukwekkende solo. Bij het brede wielerpubliek maakt de naam Plapp nog niets los, maar voor echte wielerkenners is hij zeker geen onbekende. Hij deed een eerste keer van zich spreken in 2018, toen hij tweede werd in het WK tijdrijden voor junioren, achter een ongenaakbare … Remco Evenepoel.

Plapp stelde zijn debuut op het hoogste niveau iets langer uit, maar dat verhinderde hem niet om vorig jaar al Australisch kampioen tijdrijden te worden. INEOS Grenadiers was er als de kippen bij om hem een stagecontract aan te bieden en legde hem deze winter vast voor drie seizoenen. Plapp kan bij de Britse miljoenenformatie zijn hardrijderscapaciteiten ontwikkelen en de stiel leren van lichtende voorbeelden als Richie Porte en Geraint Thomas. Eentje om in het oog te houden dus, te beginnen in de UAE Tour!

Verslag van het Australisch kampioenschap 2022, met Luke Plapp als winnaar.

Filippo Baroncini (Trek-Segafredo)

Op drie weken tijd van bittere teleurstelling naar ultieme euforie: dat was de septembermaand van Filippo Baroncini in een notendop. De 21-jarige klasbak was topfavoriet voor het EK in eigen land, maar werd in de sprint geklopt door … Thibau Nys. Een gigantische ontgoocheling voor de Italiaanse stagiair van Trek-Segafredo, die het hoofd echter niet liet hangen. Zijn vierde plaats in de Coppa Sabatini vijf dagen later – op amper 9 seconden van het duo Valgen-Colbrelli – getuigde van hoogvorm en nog eens twaalf dagen later schoot Baroncini de hoofdvogel af op het WK voor beloften in Leuven. Met een indrukwekkende solo zette hij zijn veelbelovende kwaliteiten als eendagsrenner extra in de verf.

De Italiaan begon vorige week in de Ster van Bessèges aan zijn eerste volwaardige profseizoen. Baroncini mag zichzelf de komende weken ontdekken in de Strade Bianche, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Een extra klant voor de klassiekers? Wij kijken er alvast naar uit!

Samenvatting van het WK voor beloften in Leuven, gewonnen door Filippo Baranconi (vanaf 1:12, Spaans commentaar).