Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Duizelingwekkende wattages in MVDP’s eerste MTB-race

Zijn overwinning van vrijdag in de shorttrack-race kon Mathieu van der Poel zondag in Albstadt niet meer herhalen, maar als een van de weinige toppers plaatste hij wel al zijn gegevens op Strava. Daaruit blijkt dat zijn overstap naar het mountainbiken geen relaxerend zijsprongetje is. De wattages zijn om van te duizelen.

Dankzij de SRM op MVDP’s Canyon Lux krijgen we heel wat info over de lastigheidsgraad van zo’n Wereldbeker crosscountry (bekijk hier zijn Strava-gegevens). Over de afstand van 25 kilometer moesten niet minder dan 1085 hoogtemeters overwonnen worden. Niet verwonderlijk dat de gemiddelde snelheid relatief laag bleef: 18,3 km/u. Terwijl Van der Poel tijdens de finale van de Ronde van Vlaanderen onder de 1000 watt bleef bij de laatste beklimmingen van de Oude Kwaremont en Paterberg en enkel in de beslissende sprint tegen Asgreen zijn maximum van 1470 watt haalde, ging hij in Albstadt al van in de start voluit, met een maximum van 1392 watt als gevolg. Daarna overschreed hij nog meerdere keren de kaap van de 1000 watt, ondanks een terugval nadat hij zelf de forcing had gevoerd.

Het gewogen gemiddelde vermogen van 383 watt over 1u21’43” is evenzeer indrukwekkend. De gemiddelde hartslag van 171 met een maximum van 186 duidt erop dat het er niet alleen lastig aan toeging in de lange beklimmingen, maar dat de afdalingen eveneens veel toewijding vergden. Wie weleens offroad rijdt, zal meteen beseffen dat de topsnelheid van 50,8 km/u niet evident is met een mountainbike op uitdagend terrein.

Tom Pidcock ging stevig tekeer in Albstadt en wervelde van een 93e startplek naar een 5e notering aan de streep.

Ondanks die stevige waardes bleef Van der Poel steken op een zevende plek en moest hij zelfs Tom Pidcock, die op de 93e plek moest starten en dus heel wat renners moest oprapen, voorlaten. Die versierde met die knalprestatie wel een plekje in de shorttrack-race in Nove Mesto, de volgende bestemming van de UCI World Cup Mountain Bike. Albstadt kende trouwens een primeur, want het was de eerste wereldbekeroverwinning voor de Fransman Victor Koretzky. Met zijn hardtail-Orbea glipte hij nog net op tijd voorbij legende Nino Schurter, die met zijn Scott-fully geen antwoord meer had in de korte sprint naar de streep.

Victor Koretzky verraste iedereen door met zijn hardtail Schurter bij te benen én in de laatste rechte lijn achter te laten.